Dostupni linkovi

Egrlić: Smanjenje njemačkog rasta pogađa i Zapadni Balkan


Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

Svjetska privreda mogla bi trpjeti posljedice zbog slabljenja njemačke privrede koja ide u recesiju, izvijestili su svjetski mediji.

Njemačka privreda mogla bi nastaviti da slabi i preko ljeta jer industrijska proizvodnja opada uslijed smanjenja narudžbi, objavila je Bundesbanka sugerišući da je najveća evropska privreda sada u recesiji, piše agencija Reuters.

Njemački rast oslabio je u drugom tromjesečju ove godine zbog pada izvoza - na čemu je njena ekonomija uglavnom i usmjerena - a što je, prema tvrdnji savezne banke, posljedica globalnog trgovinskog rata, usporavanja Kine i nesigurnosti zbog predstojećeg Brexita.

Savezna banka je istaknula kako i tržište radnih mjesta već pokazuje znakove slabosti te da povjerenje u uslužni sektor također opada.

Njemačka je najvažnije tržište za brojne zemlje, a posebno je značajna za zemlje Zapadnog Balkana.

Kako će slabljenje privrede Njemačke utjecati na evropsku i regionalnu ekonomiju za Zašto odgovara Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

“Najviše izvozimo u Njemačku. Za ovih prvih šest mjeseci 2019. izvoz u Njemačku je bio oko 867 miliona maraka, a uvoz oko 889 miliona maraka. Zabilježili smo pad izvoza za jedan posto.

Tako da jedna, hajmo reći, blaga recesija koja se desila, odnosno smanjenje rasta u Njemačkoj je uticalo, naravno, i na izvoz iz BiH”, kazao je Egrlić i dodao da je i uvoz iz Njemačke u BiH također smanjen za dva posto.

“Ali, ukoliko bi došlo do nekog ozbiljnijeg pada njemačke proizvodnje i usporavanje rasta koji je definitivno u nekoliko proteklih godina povukao i BiH, značajno bi se to odrazilo ne samo na BiH, nego i na čitav region. Tako da, Njemačka nam je broj jedan, Italija, Austrija itd. to su sve vezane ekonomije koja, ukoliko bi došlo do stagnacije Njemačke privrede, desilo bi se sigurno i u lancu ovih zemalja”, kazao je Egrlić u razgovoru za Facebook rubriku Zašto, Radija Slobodna Evropa (RSE).

On kaže da su razlozi za trenutno stanje za usporavanje njemačke privrede, prema analizama koje je uradio VTK BiH, više politički, objektivni.

“Kao što znate, [ekonomski] rat Kina i Amerika, izlazak Velike Britanije iz Evropske unije bez Brexita, bez dogovora itd. To je sve uticalo na blago usporavanje rasta industrijske proizvodnje u Njemačkoj. U ovom trenutku nije ništa alarmantno. Ukoliko bi bilo, naravno da je to druga priča”, kazao je Egrlić za Radio Slobodna Evropa.

Što se tiče proizvoda koji se najviše izvoze iz BiH u Njemačku, Egrlić navodi da je to uglavnom metalski sektor.

“Od ukupnog našeg izvoza 32 posto izvoza je sektor metala i to je tradicionalno naša najozbiljnija grana privrede. Svakako da je Njemačka naše ciljano tržište, pogotovo kad su u pitanju autodijelovi i općenito autoindustrija”, kazao je Egrlić.

XS
SM
MD
LG