Dostupni linkovi

Za njemačku ambasadu neprihvatljive prijetnje Schmidtu tokom skupa u Banjoj Luci


Skup u Banjaluci održava se na Trgu Krajine, 20. april 2022.
Skup u Banjaluci održava se na Trgu Krajine, 20. april 2022.

Ambasada Njemačke u Bosni i Hercegovini (BiH) ocijenila je potpuno neprihvatljivima prijetnje smrću, koje su upućene visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu, tokom skupa u Banjoj Luci 20. aprila.

"Savezna vlada Njemačke očekuje da vlasti Republike Srpske, u okviru važećeg zakonodavstva, poduzmu mjere protiv odgovornih i da ih pozovu na odgovornost", naveli su iz Ambasade u petak, 22. aprila.

Istaknuto je da su "sloboda govora i okupljanja osnovni stubovi demokracije", te da ih Vlada Njemačke podržava i promovira.

"Međutim, ove slobode se moraju odgovorno primjenjivati i provoditi. Savezna vlada najoštrije osuđuje svaku zloupotrebu", saopćili su iz Ambasade.

Skup pod sloganom "Sloboda" u znak podrške vlastima entiteta Republike Srpske, a protiv odluka visokog predstavnika u BiH, održan je u Banjoj Luci 20. aprila.

S protesta je poslana poruka da u Republici Srpskoj (RS) neće poštovati odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Skup je organizirala Boračka organizacija Republike Srpske, koja se financira sredstvima iz budžeta RS-a, a povodom Schmidtovih odluka kojima je spriječio RS da proglasi vlasništvo nad državnom imovinom.

Skupu su prisustvovali i član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, predsjednica RS-a Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković, kao i ministri u Vladi tog entiteta.

U trenutku kad je Dodik došao na skup, grupa okupljenih dočekala ga je ovacijama, ali i pjesmom u kojoj se direktno prijeti visokom predstavniku kroz stihove.

Novinari Radija Slobodna Evropa zabilježili su kamerom kako okupljeni pjevaju:

"Iz Milića (mjesto u istočnoj BiH op. a.) krenula je svita, da obori Christiana Schmidta, e moj Schmidte ne kači se s nama, ubit će te lole vrljikama".

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, na banjalučkom Trgu Krajina okupilo se oko 18.000 građana.

Okupljeni na Trgu, koji su stigli i autobusima iz drugih gradova RS-a, nosili su zastave entiteta RS, ali i Srbije.

XS
SM
MD
LG