Dostupni linkovi

Američka ambasada u BiH osudila prijetnje Schmidtu tokom skupa u Banjaluci


Željka Cvijanović, predsjednica RS-a, i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH na skupu u Banjaluci, 20. aprila 2022.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini (BiH) oglasila se u četvrtak, 21. aprila, nakon poruka upućenih visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu tokom skupa u Banjaluci u kojima je između ostalog prijećeno smrću visokom predstavniku.

"Prijetnje nasiljem prema visokom predstavniku u bilo kom obliku, uključujući pjesmu, su odbojne i neopravdane. Ispravna reakcija zrelog i odgovornog političkog lidera kada se suoči s ovakvim ponašanjem je da ga osudi i preduzme korake da ga zaustavi, a ne oprosti“, piše na Twitter nalogu Ambasade SAD-a u BiH.


Skup pod sloganom "Sloboda" u znak podrške vlastima entiteta Republike Srpske, a protiv odluka visokog predstavnika u BiH, održan je u Banjaluci, 20. aprila.

S protesta je poslana poruka da u Republici Srpskoj (RS) neće poštovati odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Skup je organizirala Boračka organizacija Republike Srpske, koja se finansira sredstvima iz budžeta RS-a, a povodom Schmidtovih odluka kojima je spriječio RS da proglasi vlasništvo nad državnom imovinom.

Skupu su prisustvovali i član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, predsjednica RS-a Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković, kao i ministri u Vladi tog entiteta.

U trenutku kad je Dodik došao na skup, grupa okupljenih dočekala ga je ovacijama, ali i pjesmom u kojoj se direktno prijeti visokom predstavniku kroz stihove.

Prijetnje visokom predstavniku Šmitu sa skupa u Banjaluci
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

Novinari Radija Slobodna Evropa zabilježili su kamerom kako okupljeni pjevaju:

"Iz Milića (mjesto u istočnoj BiH op. a.) krenula je svita, da obori Christiana Schmidta, e moj Schmidte ne kači se s nama, ubit će te lole vrljikama".

Na ovakve riječi iz Banjaluke reagirao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, rekavši da najsnažnije osuđuje "prijetnje smrću izrečene visokom predstavniku".

"Prijetnje upućene Schmidtu skandaloznije su time što su izrečene u neposrednom prisustvu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika", rekao je Džaferović.

Pozivao je policijske agencije da privedu i procesuiraju osobe koje su izrekle prijetnje visokom predstavniku.

Reagovala je i ministrica vanjskih poslova BiH, kazavši da su "šokantne poruke s demonstracija u Banja Luci apsolutno neprihvatljive".

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, na banjalučkom Trgu Krajina okupilo se oko 18.000 građana. Radio Slobodna Evropa nije mogao neovisno potvrditi ovu informaciju.

Okupljeni na Trgu, koji su stigli i autobusima iz drugih gradova RS-a, nosili su zastave entiteta RS, ali i Srbije.

Pojačano je bilo prisustvo policije, a ranije su i iz EUFOR-a naveli da će pratiti skup u Banjaluci.

XS
SM
MD
LG