Dostupni linkovi

Njemački vojnik koji se lažno predstavljao kao azilant osuđen za planiranje napada


Franco Albrecht, bivši vojnik njemačke vojske u sudnici u Frankfurtu, 15. juli 2022.
Franco Albrecht, bivši vojnik njemačke vojske u sudnici u Frankfurtu, 15. juli 2022.

Njemački vojnik Franco Albrecht (33) proglašen je krivim za planiranje napada na političare i javne osobe predstavljao se kao izbjeglica iz Sirije. Riječ je o vojniku čiji su stavovi ekstremno desničarski.

Viši regionalni sud u Frankfurtu osudio je Albrechta na pet i po godina zatvora zbog planiranja "ozbiljnog čina nasilne subverzije", kršenja njemačkih zakona o oružju i eksplozivima i dvije prijave prevare.

Tužioci vjeruju da je Albrecht imao namjeru da migrantima pripiše terorističke napade u pokušaju destabilizacije države.

Navodi se da je smatrao da se u Njemačkoj odvija dezintegracija nacije i za to je okrivio političare koji se zalažu za izbjeglice.

Privukao je pažnju vlasti nakon što je uhapšen u februaru 2017. dok je išao po pištolj koji je sakrio u toaletu bečkog aerodroma. Oslobođen je, ali su austrijske vlasti obavijestile Njemačku. Kad se vojnikov otisak prsta poklopio s onim koji je dao da bi se registrovao kao neko ko traži azil, pokrenuta je istraga.

Optužen je da je planirao ubistvo istaknutih političara, a za napad je imao namjeru da okrivi izbjeglice. Tužioci su naveli da su mete optuženika uključivale tadašnjeg ministra pravosuđa Heika Maasa i jevrejskog lidera antirasističke organizacije.

Imao je četiri komada vatrenog oružja, uključujući pušku, više od 1.000 komada municije i više od 50 eksplozivnih naprava, od kojih su neke ukradene iz vojnih skladišta.

Sud je utvrdio da je optuženik odlučio izvesti napade, ali nije mogao utvrditi je li to planirao učiniti predstavljajući se kao sirijski izbjeglica, prenosi dpa. Takođe se nije uspjelo razjasniti gdje je nabavio oružje i gdje se ono sada nalazi.

Vojnik je na suđenju, koje je počelo u maju prošle godine, negirao da je planirao napade, ali je rekao da je pravio zalihe oružja i municije za slučaj da se javni red u Njemačkoj uruši. Tvrdio je da je, predstavljajući se kao azilant, želio otkriti nedostatke u azilantskom procesu.

Tužioci, koji su ga označili kao "radikalnog desničarskog teroristu", tražili su kaznu od šest godina i tri mjeseca.

Odbrana je tražila njegovo oslobađanje na glavnu tužbu za pripremanje teškog kaznenog djela s ciljem ugrožavanja države, te novčane ili uslovne kazne za ostale tužbe. Advokati odbrane kažu da planiraju uložiti žalbu na presudu.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG