Dostupni linkovi

Njemačka: Zvaničnici strahuju od radikalnih antimaskera nakon ubistva


Protest protiv vladinih mjera za suzbijanje širenja korona virusa u Berlinu, Njemačka 29. augusta,
Protest protiv vladinih mjera za suzbijanje širenja korona virusa u Berlinu, Njemačka 29. augusta,

Političari u Njemačkoj zaprepašteni su zbog ubistva mladog radnika na benzinskoj pumpi nakon što je zamolio kupca da nosi zaštitnu masku za lice.

Napadač je 49-godišnji Nijemac, a uhapšen je nakon što je vatrenim oružjem ubio radnika u subotu u gradu Idar-Oberstein.

Osumnjičeni je uhapšen.

Vlasti navode da je čovjek rekao policiji kako je djelovao “u ljutnji” nakon što je radnik odbio da mu pruži uslugu jer nije želio nositi masku kada je kupovao pivo.

“Dalje u izjavi je naveo da odbija mjere protiv korona virusa”, saopćeno je iz policije.

"Potresena sam zbog ovog strašnog ubistva mladića koji je samo tražio da se poštuju postojeća pravila”, napisala je na Twitteru Annalena Baerbock, kandidatkinja Zelene stranke za nasljednicu Angele Merkel na predstojećim izborima.

Baerbock je također izrazila zabrinutost zbog radikalizacije njemačkog pokreta Querdenken, čiji su članovi osobe koje se protive maskama i vakcinama, teoretičari zavjera i neki desničarski ekstremisti.

Facebook je prošle sedmice uklonio gotovo 150 računa i stranica povezanih s pokretom Querdenken prema novoj politici fokusiranoj na grupe koje šire dezinformacije ili potiču na nasilje.

Vlasti nisu odmah navele da li je osumnjičeni za ubistvo na benzinskoj pumpi povezan s pokretom, koji je pod sve većom kontrolom njemačkih sigurnosnih službi nakon niza velikih protesta protiv vlade, od kojih su neki postali nasilni.

Tužioci su rekli agenciji dpa da osumnjičeni nije od ranije poznat policiji.

Paul Ziemiak, generalni sekretar CDU, stranke Angele Merkel, nazvao je ubistvo “neshvatljivim”.

"Mladić je praktično pogubljen jer je tražio da se nosi maska", napisao je Ziemiak na Twitteru. "Nezamisliv nivo radikalizacije!"

Šef obavještajne agencije u istočnoj pokrajini Thuringaiji Stephan Kramer rekao je za njemačku medijsku grupu RND da to ubistvo za njega "nije iznenađenje s obzirom na eskalaciju posljednjih sedmica".

"Žalosno je da neko uvijek mora umrijeti prije nego što se rizik ozbiljno shvati", rekao je on.

Prema navodima policije, osumnjičeni je napustio benzinsku pumpu nakon spora, ali se nakon pola sata vratio noseći masku i 20-godišnjem radniku je pucao u glavu.

Osumnjičeni, njemački državljanin koji nije imenovan u skladu sa zakonima o privatnosti, pobjegao je s mjesta događaja i predao se policiji u nedjelju ujutro.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG