Dostupni linkovi

Njemačka i Francuska traže od Irana da se vrati nuklearnim pregovorima


Natanz postrojenje za obogaćenje uranijuma u Iranu
Natanz postrojenje za obogaćenje uranijuma u Iranu

Francuska i Njemačka pozvale su Iran da se odmah vrati pregovorima koji imaju za cilj oživljavanje nestajućeg nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama, nakon što je Teheran rekao da bi moglo proći još "dva do tri mjeseca" prije no što se vrate za pregovarački sto.

"Oštro tražimo od Irana da se konstruktivno i što prije vrati za pregovarački stol", rekao je glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova na konferenciji u Berlinu 1. septembra. " Mi smo spremni za to, ali prilika neće biti zauvijek dostupna.”

Istog dana, francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian naglasio je tokom telefonskog razgovora sa svojim nedavno imenovanim iranskim kolegom Hosseinom Amirom-Abdollahianom "važnost i hitnost hitnog nastavka pregovora”.

U Beču se od aprila vode pregovori kojima se nastoji utvrditi kako bi se Iran i Sjedinjene Države mogle vratiti poštivanju sporazuma kojeg je Washington napustio 2018. godine pod tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom te ponovo uveli sankcije Iranu.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i grupa 5 plus 1, koju je činilo pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD i Njemačka) kao potpisnica u ime Evropske unije.

Sporazum oko kojeg su svjetske sile i Iran pregovarali dvije godine, dao je garanciju da će Iran biti spriječen da potencijalno proizvodi nuklearno oružje postavljanjem fizičkih ograničenja na sposobnost ove zemlje da proizvede materijal.

U zamjenu, Teheran, koji negira da želi proizvesti nuklearno oružje, dobio je olakšice od ekonomskih sankcija koje su mu nametnule Sjedinjene Države, Evropska unija i Ujedinjene nacije. Sankcije su ozbiljno ugrožavale iransku ekonomiju.

Sjedinjene Države su se jednostrano povukle iz nuklearnog sporazuma 2018. godine pod bivšim predsjednikom Donaldom Trampom.

Iran je reagovao postepenim smanjivanjem svojih obaveza prema sporazumu, uključujući veće obogaćivanje uranijuma. Sporazumom se nastoji smanjiti rizik da se uranijum pretvori u potencijalno nuklearno oružje, što Teheran uporno poriče da radi.

XS
SM
MD
LG