Dostupni linkovi

Iran potvrdio izvještaj koji navodi da povećano proizvode obogaćeni uranijum


Iran je potvrdio izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u kojem se navodi da je zemlja povećala svoju proizvodnju uranijuma na 60 posto čistoće.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh rekao je 18. avgusta da su te akcije rezultat “neimplementacije” nuklearnog sporazuma i američkih sankcija.

Čim se iranski nuklearni sporazum iz 2015. implementira u skladu sa dogovorom i SAD ukinu sankcije, Iran će nastaviti sa tehničkim obavezama prema sporazumu, prenijela je novinska agencija ISNA.

U izvještaju UN-ove agencije navodi se da Iran radi na obogaćivanju uranija uprkos upozorenjima Zapada da je to prijetnja pregovorima o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma s velikim silama.

Iranski rad na obogaćivanju uranija naljutio je tri najveće sile Evrope i Sjedinjene Američke Države jer se ta tehnologija i znanje mogu upotrijebiti za izradu jezgre nuklearne bombe.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price izjavio je kako Iran nema vjerodostojnu potrebu za proizvodnjom uranija te da bi trebao prekinuti nuklearnu eskalaciju i vratiti se pregovorima za potpunu provedbu nuklearnog sporazuma.

Iran je u aprilu najavio da planiraju početi sa obogaćenjem uranijuma čistoćom od 60 posto u odnosu na ranijih 20, kao odgovor na napad na nuklearno postrojenje Natanz za kojeg su optužili Izrael.

U Beču se od aprila vode pregovori kojima se nastoji utvrditi kako bi se Iran i Sjedinjene Države mogle vratiti poštivanju sporazuma kojeg je Washington napustio 2018. godine pod tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom te ponovo uveli sankcije Iranu.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i grupa 5 plus 1, koju je činilo pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD i Njemačka) kao potpisnica u ime Evropske unije.

Sporazum oko kojeg su svjetske sile i Iran pregovarali dvije godine, dao je garanciju da će Iran biti spriječen da potencijalno proizvodi nuklearno oružje postavljanjem fizičkih ograničenja na sposobnost ove zemlje da proizvede materijal.

U zamjenu, Teheran, koji negira da želi proizvesti nuklearno oružje, dobio je olakšice od ekonomskih sankcija koje su mu nametnule Sjedinjene Države, Evropska unija i Ujedinjene nacije. Sankcije su ozbiljno ugrožavale iransku ekonomiju.

Sjedinjene Države su se jednostrano povukle iz nuklearnog sporazuma 2018. godine pod bivšim predsjednikom Donaldom Trampom.

Iran je reagovao postepenim smanjivanjem svojih obaveza prema sporazumu, uključujući veće obogaćivanje uranijuma. Sporazumom se nastoji smanjiti rizik da se uranijum pretvori u potencijalno nuklearno oružje, što Teheran uporno poriče da radi.

XS
SM
MD
LG