Dostupni linkovi

Nisu pronađena tijela nestalih Hrvata iz Bugojna: Svjedok dao lažni iskaz


Ekshumacija u Rostovu
Ekshumacija u Rostovu

Bezuspješno je završena pretraga terena na Rostovu u blizini Bugojna jer nisu pronađeni posmrtni ostaci žrtava hrvatske nacionalnosti koje su nestale tokom proteklog rata u Bugojnu.

Dvodnevnom ekshumacijom na Rostovu rukovodilo je Tužilaštvo BiH, a na temelju iskaza svjedoka koji je tvrdio kako se tijela 19 bugojanskih Hrvata nalazi upravo na ovom području.

“Ovo je bila još jedna od nizu lažnih dojava tzv. svjedoka koji su prisustvovali navodnom ukapanju tijela. U zadnjih 15 godina imali smo oko 30 ekshumacija koje nisu rezultirale pronalaskom tijela nestalih. Apeliram da se prekine s takvom praksom i da se osobe koje daju lažne infomacije procesuiraju kao opomena svima da ne smiju obmanjivati javnost i time nanositi bol članovima obitelji nestalih”, kazao je Marko Jurišić, predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe (INO) BiH.

Istaknuo je kako je postojala velika nada da će na Rostovu, nakon 22 godine, konačno biti pronađeni posmrtnih ostaci 19 nestalih osoba.

“Sada se kod članova obitelji javlja ogromno razočarenje i bijes i očekuju da se taj zaštićeni svejedok detaljno ispita i procesuira radi davanja lažnih informacija. Tužiteljstvo BiH zna njegov identitet i treba provesti istragu”, kazao je Jurišić te je pozvao građane koji imaju tačne podatke o masovnim grobnicama da o tome obavijeste nadležne institucije.

Među onima koji više od 20 godina tragaju za nestalim Bugojancima je i Zlatko Strujić koji kaže da je brata Mihovila posljednji put vidio početkom jula 1993. godine.

Posljednji put sam ga vidio u podrumu salona namještaja. Ispred nas je išao jedan policajac i baterijom pokazao na mjesto gdje je Mihovil ležao na kartonskoj podlozi sa još 20 ili 30 ljudi. Nakon toga im se gubi svaki trag, a među njima je bilo profesora, pravnika i inženjera. Dakle, odvedena je i elminirana elita hrvatskog naroda u Bugojnu. Uslijedile su političke igre, s jedne strane onih koji su krivi za ovaj zločin, a s druge strane onih kojima nije dogovaralo da se otkrije kako su prodali srednju Bosnu. U potrazi za bratom, obišao sam sve adrese i svašta su mi govorili, prvo da je kod Mladića, pa onda u Srbiji, zatim da je spaljen u Zenici, pa do toga da je u Iraku i Afganistan”, priča Strujić.

Udruženja koja okupljaju obitelji žrtava nezadovoljna su jer, kako kažu, niko od onih koji su zapovjedili ovaj zločin do sada nije sankcioniran.

“Još se zvanično ne zna tko je odgovoran za nestanak ovih ljudi, a prošlo je više od 20 godina. Međutim, svi znaju tko je bio alfa iomega u Bugojnu za vrijeme rata i ovi ljudi još obavljaju važne uloge u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti”, kazao je predsjednik Udruge hrvatskih logoraša Anđelko Kvesić.

Prema podacima Instituta za nestale osobe BiH, u proteklom ratu je na području općine Bugojno nestalo 188 osoba, od kojih je pronađeno i identificirano njih 130.

Još se traga za 58 osoba, od kojih je 32 hrvatske nacionalnosti, osam osoba bošnjačke i 18 osoba srpske nacionalnosti.

XS
SM
MD
LG