Dostupni linkovi

Kukasti krst na spomeniku Šabanu Bajramoviću


Spomenik Šabanu Bajramoviću, poznat kao "kralj romske muzike", Niš, 12. avgust 2010.
Spomenik Šabanu Bajramoviću, poznat kao "kralj romske muzike", Niš, 12. avgust 2010.
Nepoznata osoba nacrtala je kukasti krst na postolju spomenika Šabanu Bajramoviću u Nišu, na keju pored reke Nišave. Slučaj je prijavljen policiji, a incident je izazvao oštre rekacije predstavnika civilnog sektora tog grada, kao i porodice pokojnog muzičara, koga su još i zvali "kraljem romske muzike".

Miodrag Radović član gradske uprave u Nišu, u izjavi za RSE, osudio je ispisivanje fašističkih grafita na spomeniku Šabanu Bajramoviću.

"Niš će učiniti sve da se takve neprihvatljive pojave spreče", naglašava Radović.

Odbacuje mogućnost da je ispisivanje poruke u vezi sa ranijim nezadovoljstvom dela građana, zbog postavljanja ovog spomenika.

„Moj komentar u najkraćem bi bio da su to neartikulisani aveti prošlosti, da su se pojavili ovde i ta ko grad najoštirie osuđujemo i da se sve aktivnosti koje će se dešavati dalje će biti na suzbijanju takvih pojava i događanja.To je više sociološko nego bezbednosno pitanje i ne bih rekao da to ima veze sa spomenikom jednom građaninu Niša i koji je pored toga bio i građanin sveta. Pre bih rekao da je to vezano za davno prevaziđena i neprihvatljiva razmišljanja i ponašanja
“, ističe Radović.

Koordinator Lige za dekadu Roma i predsednik Yurom centra Osman Balić, kaže za RSE da je taj probelm sada dobio na značaju zato što neonacističke poruke imamo upućene i ka predsedniku države.
Kukasti krst na spomeniku Šabana Bajramovića, Niš, 12. novembar 2010.

„Nažalost mi takve poruke primamo zadnjih petnaestak godina i možda se država sad bude trgla jer je poslednjih godina bila potpuno autistična u odnosu na konstantne pretnje prema romima. Ovo sa Šabanom je pojava koju mi romi primamo prilično hladno, navikli smo na to, ali se nadam da će zabrna neonacističkih grupa suzbiti narastajući ekstremizam u Srbiji koji sada već možemo da nazovemo fašizmom“, kaže Balić.

Potpredsednik Svetskog parlamenta Roma Dragoljub Acković, kaže za RSE da se nada se da je u pitanju delo pojedinca, a ne nešto ozbiljnije.

„Voleo bih da grešim da je to delo nekog sumanutog pojedinca, ali bih voleo da policija što pre razreši pa da se i ja i svi oni koji dele moja uverenja - razuvere. Ono što mi je teško da poverujem je da neko mrzi Šabana Bajramovića. Zaita ne znam šta neko treba da urade pa da ih ljudi vole. Šaban je radi sve najbolje, ali kada se setim kakve su sve zavrzlame izmišljali u vezi sa postavljanjem tog spomenika i kada sad povežem i ovo zlo na spomeniku, tačnije, ne samo prema Šabanu nego prema svim Romima, jasno mi je da to uopšte nije ni malo naivno“, kaže Acković.

Bivši premijer Srbije Zoran Živković, Nišlija koji je bilo lični prijatelj Bajramovića i jedan od onih koji je pomogao izgradnju spomenika Bajramoviću, kaže za RSE da je iznenađen je takvim činom i ističe da on nikako ne može da predstavlja građane Niša.

„Romi su Nišlije kao i svi drugi stanovnici tog grada i ja ne znam ko može da ima problema u odnosu na čoveka koji je jedan od najvećih umetnika koje je taj grad dao. Niš je imao pozitivna osećanja i ljubav prema Šabanu i nas nekoliko koji smo podigli spomenik time smo se i rukovodili i radili smo to na opšte zadovoljstvo, a uvek ima budala koji će uraditi neki akt koji je ružan i neoprostiv kao što je ovaj“, zaključuje Živković.



Spomenik Šabanu Bajramoviću otkriven je u avgustu ove godine, a u Nišu se nalazi i jedan ulica sa njegovim imenom ali su, podsetimo, tu inicijativu pratili oštri protesti i nezadovoljstvo dela građana koji su živeli u ulici koja je dobila njegovo ime.

*****
Možda bi vas mogli zanimati i tekstovi
Protivljenje preimenovanju ulice u čast Šabana Bajramovića
Odnos prema Bajramoviću govori o rasizmu u Srbiji
XS
SM
MD
LG