Dostupni linkovi

Protest zbog lipa, protiv garaže


Protest građana Niša
Protest građana Niša

Stanovnici zgrada na Sinćelićevom trgu u samom centru Niša, protestovali su zbog seče stabala lipe i proširenja javnog parking u neposrednoj blizini njihovih stanova. Oni su organizovali danonoćna dežurstva na zelenoj površini kako bi sačuvali preostalih desetak lipa. Po nalogu JKP "Parking servis" na tom prostoru već je isečena jedna lipa, a dalju seču sprečili su stanari.

Danka Popović, jedna od stanara, rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je i postojeći parking u velikoj meri zagadio njihovu okolinu, te da je nedopustivo da se izgradnjom montažnog, spratnog parkinga, broj vozila dodatno poveća.

"Ovde bilo 100 automobila, a sada će ih biti 200 i vazduh će biti dodatno zagađen. Smatramo da je to nedopustivo, pored ostalog i zato što su opšta stremljenja da se saobraćaj iz centra grada izmesti na periferiju. Mi hoćemo park, hoćemo vazduh… hoćemo život , nećemo smrt", rekla je Danka.

Ona je istakla da podržava solidarnost sa vozačima, ali nije za to da im se gradi parking u centru grada.

Građani protiv seče stabala: 'Košutnjak zove'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Među stanarima u protestu je i doktor Miki Rančev koji smatra da je nedopustivo da se na tom mestu izgradi montažni , spratni parking jer on kako je rekao stvara ogromnu buku.

"Takav parking već postoji u blizini Doma zdravlja. Imali smo prilike da se uverimo da stvara ogromnu buku… deca neće moći da spavaju, nećemo moći da izlazimo na terase koje su okrenute prema parkingu", rezigniran je Rančev.

Javno-komunalno preduzeće "Parking servis" oglasilo se saopštenjem u kome navodi da će javna garaža biti izgrađena, ali da stanovnici Sinđelićevog trga ne treba da brinu, jer će nakon izgradnje parkinga "zelenih površina biti i više nego sada".

Danonoćna dežurstva na zelenoj površini, Niš
Danonoćna dežurstva na zelenoj površini, Niš

U saopštenju je takođe rečeno da je "Parking servis" pribavio građevinsku dozvolu za izgradnju javne garaže, da su radovi prijavljeni i da treba da počnu do kraja nedelje.

U saopštenju je navedeno i da će se izgradnjom nove javne garaže smanjiti buka i količina izduvnih gasova time što će biti izgrađena dva ulaza i dva izlaza, tako da vozila neće morati, kao do sada, da čekaju u koloni da se oslobodi mesto na parkingu.

Prvi čovek Niša, gradonačelnik Darko Bulatović kaže da je za protest čuo iz medija.

"Narednih dana biću spreman da razgovaram sa stanarima kako bih čuo njihove razloge za nezadovoljstvo", rekao je Bulatović i naglasio da prema informacijama koje on ima JKP "Parking servis" ima dozvolu za izgradnju montažnog, spratnog parkinga na Sinđelićevom trgu i da je sve urađeno po zakonu.

Gondola seče drveće u centru Beograda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

Pored zelene površine trenutno je parkiran bager koga su stanari sprečili da započne radove, a na travi ispod lipa smenjuju se stanari, koji čuvaju preostala stabla.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG