Dostupni linkovi

Nikšićki Rudnici boksita: Sukobi interesa preko leđa radnika


Sukob radnika nikšićkih Rudnika boksita sa policijom i drumska blokada koja je potom uslijedila, samo je kulminacija problema ovog preduzeća koje bi moglo da ima budućnost da nije ukrštanja raznih privatnih interesa koji se, uglavnom, obijaju o leđa radnika.

Pošto su nikšićki Rudnici boksita u stečaju, odluku o prodaji imovine ovog preduzeća donosi odbor povjerilaca, a ovo tijelo je odbilo jedinu ponudu koju je dostavio nikšićki biznismen Miodrag Davidović nakon čega je buknulo nezadovoljstvo radnika Boksita koji su se potom, vidno revoltirani, uputili ka Vladinom sjedištu u glavnom gradu. Međutim, policija ih je spriječila u toj namjeri, pa su rudari blokirali drum kod mjesta Rubeža prema nikšićkoj Župi gdje se nalaze rudokopi. Tu su i prenoćili, a blokada je nastavljena i danas čime je produžena pat pozicija koja i sada traje.

Međutim, upravo zbog činjenice da im je firma u sečaju, iz Vlade poručuju da je dalja sudbina Rudnika boksita – Nikšić isključivo u nadležnosti Privrednog suda.

Portparol Ministarstva ekonomije Draženka Bećirović kaže da ostaju otvoreni za dijalog, kao jedini način za rješavanje situacije u Rudnicima boksita.

„Više puta smo naglasili da je država spremna da uradi sve što je u njenoj nadležnosti – od socijalnog programa, preko povezivanja radnog staža, do raspisivanja tendera za koncesije koji je raspisan juče. S druge strane, Privredni sud će, u skladu sa Zakonom o stečaju, sprovesti proceduru do kraja u kojoj će se, na zakonom propisan način, definisati novi vlasnik Boksita.“

Radnici Boksita su polagali velike nade u ponudu Miodraga Davidovića za preuzimanje, jer su tu jedinu ponudu smatrali i za najbolju. Prethodnih dana su se, nezavodoljni zbog otezanja, u par navrata okupljali ispred Vlade i Privrednog suda zahtijevajući prihvatanje Davidovićeve ponude.

Argumentaciju radnika je tada izložio jedan od sindikalnih lidera Borisav Bojanović koji je rekao da je „ponuda Davidovićevog Neksana za radnike prihvatljiva, a da cijelu stvar treba ubrzati jer 132 radnika stiče pravo na odlazak u penziju“.

„Ako ne stignemo do 30. oni neće moći ni u penziju, a produženje ovakve situacije donosi i dodatne probleme jer se stečajna masa umanjuje za 150 hiljada eura koliki su mjesečni troškovi za plate od 193 eura, poreze, doprinose i ostalo“, rekao je tada Bojanović koji je u petak, pred okupljenim radnicima koji u znak protesta, u blizini Nikšića, blokiraju drumski saobraćaj, izvjestio javnost o zvaničnom obrazloženju odluke Odbora povjerilaca koji je odbio jedinu ponudu za kupovinu Boksita.

„Cijena im nije bila sporna u prvom zapisniku, međutim, u drugom nijesu imali drugi način da odbiju ponudu Nexan-a, pa su rekli da je mala cijena i da ne pokriva ni prvi isplatni red, što nije tačno. Mi smo ovdje jedinstveni, dobro organizovani i istrajaćemo do ispunjenja naših zahtjeva od kojih je prvi – prodaja imovine Rudnika boksita kako bi radnici naplatili svoja potraživanja i da nam se poveže radni staž kako bi svi koji stiču uslove mogli da odu u penziju.“

Rudnici boksita su počeli sa radom '48. godine i decenijama predstavljali važnu kariku crnogorske privrede, jer su obezbjeđivali sirovinu za podgorički Kombinat aluminijuma koji je, opet, bio okosnica velikog repro-lanca koji su činile i Elektroprivreda, Željeznice, Luka Bar. U Boksitima je bilo zapošljeno oko 2.200 radnika. Nakon privatizacije 2005., u paketu sa Kombinatom aluminijuma, već 2006. Rudnici boksita posluju sa gubitkom od 15 miliona eura. Proizvodnja je prekinuta 2008., a radnici su poslati na kolektivne odmore. Nakon radničkih štrajkova, krajem 2010., po prvom socijalnom programu iz preduzeća je otišlo više od 600 radnika.

Nakon katastrofalne privatizacije, Rudnici su sada u stečaju, a imovina firme se prodaje da bi se namirili povjerioci.

Iako se kao moguć ponuđač za kupovinu imovine Boksita pominjao i nikšićki biznismen Veselin Pejović koji na rate kupuje podgorički Kombinat aluminijuma, ponudu je dostavio jedino, takođe nikšićki biznismen Miodrag Davidović koji je u prethodnom periodu upravljao Boksitima na osnovu poslovno-tehničkog sporazuma sa Vladom. Davidović je ponudio četiri miliona i 400 hiljada za imovinu i 600 hiljada eura za socijalni program. Isprva je, kao uslov za kupovinu postavljao koncesije na rudu ali nije naišao na razumijevanje odbora povjerilaca, pa se predomislio, povukao taj uslov.

Miodrag Davidović smatra da Boksiti mogu da posluju na zdravim osnovama, a ima predlog i za izlaz iz sadašnje situacije.

„Mi smo dali tri varijante: da se napravi ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji da bi se prevazišla trenutna situacija, druga varijanta je kupovina Boksita neposrednom pogodbom, a treća je da se objavi javna licitacija, pa da Rudnike dobije najbolji ponuđač“, kaže Davidović.

Na naše pitanje da prokomentariše negativan odgovor Odbora povjerilaca, Davidović kaže:

„Odbor povjerilaca je društvo sukobljenih interesa. Rusi koji su Crnu Goru tužili za 300 i 600 milona eura, neće nikada glasati za. Drugi povjerilac je Kombinat aluminijuma koji je u direktnom sukobu interesa, jer je vlasnik objavio da je, iako nije konkurisao, zainteresovan za Rudnike boksita. Ta dva glasa će uvijek biti presudna i tu leži razlog zbog čega nam je ponuda odbijena.“

XS
SM
MD
LG