Dostupni linkovi

Nikšićani poručuju: Ne dirajte nam lipe


Ulica Ivana Milutinovića u Nikšiću, FOTO: pcnen.com
Ulica Ivana Milutinovića u Nikšiću, FOTO: pcnen.com
"Ne dirajte nam lipe" - poruka je koja se ovih dana najčešće čuje nikšićkim ulicama.
Stanari iz ulice Ivana Milutinovića i ekolozi pokušavaju da prikupljanjem potpisa i internet peticijom promijene odluku gradskih vlasti da zbog rekonstrukcije ulice posijeku drvorede lipa.

U odbranu su ustali i mnogi drugi stanovnici grada pod Trebjesom koji ne žele da se odreknu mirisa lipa.

Nikšić je 1964. godine, uz Ljubljanu proglašen najljepšim gradom ondašnje SFRJ, a jedno od glavnih obilježja grada su drvoredi lipa. Danas, zbog rekonstrukcije dijela ulice Ivana Milutinovića donijeta je odluka da bude posiječeno 50 stabala lipe starih preko pola vijeka, kako bi nesmetano prolazili kamioni kroz centar grada.

Kako na to gleda jedna od stanarki u ulici Ivana Milutinovića koja je vršnjakinja lipa.

"Mi smo se kao djeca igrali u kunetama, ne znam da li neko danas zna šta su kunete? Mi smo tada čuvali te lipe, zalivali ih tako da smo rasli sa tim lipama. One su mi vršnjakinje. To je kao da će mi neko nešto iz kuće iznijeti. Vala, ako ne mogu da sačuvam šume Crne Gore mogu bar da sačuvam jednu lipu", kazala je ona.

Njene komšije poručuju:



Iz kabineta gradonačelnika Nikšića nijesmo mogli dobiti odgovore na pitanja ko je i kada odlučio da se posijeku lipe jer je gradonačelnik službeno odsutan.

"Ja ne znam ništa jer je taj sastanak bio na nivou kabineta. Ja nijesam uključen u kompletnu situaciju oko toga i u sami projekat, tako da ćete morati da pozovete kabinet oko tih nekih detalja. Ja mislim da ako je opravdan projekat proširenja ulice i ima određene koristi za građane onda neka ulica bude proširena, a lipe se mogu ponovo zasaditi. Mislim da bi bilo pametno projekat uraditi do kraja", kaže potpredsjednik Nikšića, Momčilo Mićunović.

Iz NVO Ozon, pored upozorenja da se odluke koje su od javnog interesa ne mogu donositi bez poštovanja zakonskih propisa i organizovanja javnih rasprava, upozoravaju da je odluka o sječi lipa donesena bez zakonske procedure dobijanja potrebne dokumentacije, a projekat je kažu morao proći javnu raspravu u kojoj bi građani imali mogućnost da utiču na donošenje određenih odluka koje se tiču životne sredine.

"Samo sinoć sam do pola jedan radila i negdje oko 400 potpisa sam dobila. Počela sam negdje oko 9 sati. No, nemoguće se izboriti kada se narod ne pita ništa. Ovakav odnos prema jednom gradu koji je bio izvor kulture, izvor intelekta po svakom pitanju. Odavde su bili i književnici i umjetnici, sportisti i glumci i čuveni političari. Na žalost, naš predsjednik države, naš bivši premijer oni su iz Nikšića, potpredsjednik Skupštine Crne Gore Željko Šturanović je iz Nikšića. Kako ih nije sramota. Do čega je Nikšić doveden", kaže Emilija Kovačina.

Neko lipe brani potpisom, a neko pjesmom. Kompozitor Miki Vukićević govori stihove antlogijskog crnogorskog pjesnika, porijeklom iz Nikšića – Dragana Radulovića.

XS
SM
MD
LG