Dostupni linkovi

Radnici nikšićke Hladne valjaonice štrajkuju glađu


Radnici Željezare Nikšić takođe su protestovali nekoliko puta prošle godine, Foto: Savo Prelević
Radnici Željezare Nikšić takođe su protestovali nekoliko puta prošle godine, Foto: Savo Prelević
Lela Šćepanović, Esad Krcić

Radnici "Hladne valjaonice - Tehnostil" iz Nikšića su radikalizovali protest, i od utorka uveče štrajkuju glađu. Sedamdeset radnika u fabričkim halama traži isplatu tri zaostale plate, od Vlade da preuzme odgovornost, pokretanje proizvodnje, utvrđivanje odgovornosti za stanje u fabrici i vraćanje pokradenih mašina iz Srbije.

"Poslije pedeset dana psihički smo rastrojeni, fizički iznureni i može se reći, da se osjećamo bijedno, da bijednije ne može biti"
, kaže jedan od radnika nikšićkog Tehnostila, koji su nakon skoro 50 dana danonoćnog protesta u praznim halama preduzeća počeli štrajk glađu. Nezadovoljni i razočarani što nadležni državni organi za to vrijeme nijesu riješili problem ove firme koja je bila uspješan izvoznik dok takozvani investitori nijesu opljačkali svu opremu i alat. Radnici poručuju da će istarajati u zahtjevima da im se isplate zaostale zarade i fabrika vrati u život.

"Nećemo dozvoliti uvođenje stečaja."
"Mi tražimo ono najosnovnije, najskromnije pravo što može da bude, a to je pravo na rad i zarade. Ništa drugo. Mi moramo na ovaj način da pokušamo, ali ćemo istrajati. Moramo. Druge nam nema. Porodice su nam dovedene na rub egzistencije."
Ako smo mogli da budemo jedan od najvećih izvoznika iz Crne Gore u toku 2007. i 2008. godine i kad kažu da je praćen rad ove fabrike, kako se odjednom desilo da fabrika dođe pred bankrot i pred stečaj.


Predsjednik sindikata Marko Mirjačić ponavlja apel nadležnim državnim organima da hitno riješe situaciju u fabrici:

"Tražimo da nam se isplate tri zaostale plate i da Vlada preuzme odgovornost i obavezu da nam isplaćuje zarade do pokretanja proizvodnje, jer radnici su najmanji krivci za ovaj slučaj očigledne pljačke "Tehnostila". Ne prihvatamo stečaj ni po koju cijenu. Ako smo mogli da budemo jedan od najvećih izvoznika iz Crne Gore u toku 2007. i 2008. godine i kad kažu da je praćen rad ove fabrike, kako se odjednom desilo da fabrika dođe pred bankrot i pred stečaj."

Istraga protiv odgovornih u kompaniji


Iz Tužilaštva je juče saopšteno da postoji sumnja da su odgovorni u nikšićkoj kompaniji "Tehnostil" zloupotrijebili službeni položaj. Specijalni tužilac Đurđina Ivanović je rekla da je na osnovu do sada utvrđenih činjenica Tužilaštvo ocijenilo da postoji osnovana sumnja da su Sergej Izonenko, David Segal, Boris Janovski i Ljubiša Đurković izvršili to krivično djelo.

"Nakon prikupljanja svih podataka, specijalni tužilac će podnijeti zahtjev za sprovođenje istrage"
, navela je Ivanović.

Početak štrajka glađu u "Tehnostilu" je imao odjeka i u crnogorskom Parlamentu gdje su predstavnici dijela opozicije obavijestili javnost da od Vlade traže da do konačnog rješenja problema obezbijedi sredstva za, kako su naveli, biološki opstanak radnika Hladne valjaonice, odnosno da se slučajem "Tehnostil" pozabave policija i Tužilaštvo.

Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić:

"Pozivamo Vladu Crne Gore koja je 2002. godine privatizovala "Hladnu valjaonicu - Tehnostil" u Nikšiću, da izađe u susret radničkim zahtijevima, jer ih je ona dovela u ovako težak položaj. Ja ovdje držim izvještaj iz nekih novina kakvo je to bilo slavlje, kakva su to bila obećanje i kako je vrijedna oprema koja se nalazila tamo kako je ona izgledala u tom trenutku kada je došao novi
Poslije ovakog istupa Vlade, obistinile su se neke naše najcrnje slutnje, a to je da je neko iz vrha vlasti umiješan u ovu krađu. Sada, da bi tog nekog zaštitili, spremni su da žrtvuju sto nikšićkih porodica.
vlasnik."


Umiješanost vrha vlasti


Hladna valjaonica ima stotinu zaposlenih i najstariji je i prvi privatizovani pogon nikšićke Željezare, u kojoj je od kraja decembra 2002. većinski vlasnik rusko-švajcarska kompanija "Tehnostil". Prije 50 dana, stotinu radnika ove firme je počelo danonoćni protest u hladnim i praznim pogonskim halama, zbog zahtjeva da im poslodavac isplati tri zaostale zarade, pokrene proizvodnju i vrati mašine koje je odnio u Srbiju, za čiju su kupovinu radnici dvije godine odvajali po 20 odsto od plate.

Repromaterijal koji se zatekao u valjaonici je rasprodat, a mašine koje su činile 70 odsto proizvodnje su odvežene u subotičku fabriku. U zamjenu za pokradenu opremu, investitor je, ostavio dugove prema glavnom dobavljaču sirovina.

U vezi ove pljačke, radnici imaju određene sumnje:

"Poslije ovakog istupa Vlade, obistinile su se neke naše najcrnje slutnje, a to je da je neko iz vrha vlasti umiješan u ovu krađu. Sada, da bi tog nekog zaštitili, spremni su da žrtvuju sto nikšićkih porodica. Ne može se doći do drugog zaključka, nego da je neko od njih umiješan u to. Da je država normalna, pravna država, to bi se lako otkrilo i riješilo."
XS
SM
MD
LG