Dostupni linkovi

U štrajku i radnici "Duvankomerca"


Protest radnika Duvankomerca, Foto: Savo Prelević
Protest radnika Duvankomerca, Foto: Savo Prelević

Štrajkovi su sve češća pojava u Crnoj Gori. I radnici "Duvankomerca", koji je dio Podgoričkog Duvanskog kombinata, počeli su štrajk zbog zaostalih zarada i sumnje u nelegalne radnje kojima bi se omogućilo da se neko domogne vrijednog zemljišta na kome se ta firma nalazi. Radnici traže ostavku direktora, ali po svemu sudeći, od toga nema ništa.

"Zahtijevamo da direktor podnese ostavku i da se ispitaju i spriječe nelegalne radnje u firmi", kaže Dejan Bojović, predsjednik sindikata "Duvankomerca", čiji radnici štrajkuju zbog višemjesečnog kašnjenja plata i ostalih primanja, ali i sumnji da se u ovom preduzeću, koje je sastavni dio Duvanskog Kombinata Podgorica, događaju izvjesne nelegalne radnje. Dejan Bojović:

Foto: Savo Prelević
"Naši glavni zahtjevi su: ostavka direktora "Duvankomerca", gospodina Vukovića, i isplata zaostalih ličnih dohodaka, jedanaest toplih odroka, dva regresa, naknade za prevoz, a ostali zahtjevi su da se neke nelegalne radnje koje su se radile isprave i poštovanje Kolektivnog ugovora."

Radnici zahtijevaju da se "Duvankomercu" vrati, kako kažu, nelagalno oduzeta imovina, odnosno vrijedno zemljište koje je u međuvremenu prepisano na matično preduzeće Duvanski kombinat. Žarko Knežević, član štrajkačkog odbora "Duvankomerca":

"U onom, poslovno-stambenom smislu, ovo je najvjerovatnije najatraktivnije zemljište. Tu je "Delta Centar", Univerzitet, "Atlas Capital Centar", bolnica, Televizija... znači, samo je taj trougao ostao industrijska zona, i nesporno je da smo svjesni činjenice da to ne može biti industrijska zona u nekoj projektovanoj budućnosti."

Foto: Savo Prelević
Knežević sumnja da je oduzimanje zemljišta "Duvankomercu" urađeno na nezakonit način, a sve da bi se omogućilo da se nekom lobiju, ili pojedincu da se za mali novac domogne zemljišta koje je veoma aktraktivno za građevinske investitore:

"Ovdje se prelamaju interesi nekoliko struja. Interes je građevinskog lobija, uvoznog lobija duvana i pomalo... ovo je Radio Slobodna Evropa, vjerujem da je... ne smijem reći, ali zašto ne, i američki interes. Vjerujem da tu ima interes i "Philip Morris", da se proširi u tržišnom smislu i da je možda indirektno uključen da se jedan resurs uništi ili smanji na najmanju moguću mjeru kao konkurencija."


Radnica "Duvankomerca" Olja Bošković kaže da kriza u ovoj firmi traje već godinama, a da je jasno ko je odgovoran za takvo stanje:

Foto: Savo Prelević
"Ja mislim da ima i šest godina kako su prvo plate umanjene bez ikakvog razloga sa 170 eura počeli smo da primamo 50 eura i taj naša agonija trajala je pune tri godne. Poslovanje je jako otežano, nemamo cigarete, roba po kioscima je jako stara. Vjerovatno rad našeg direktora nije donio dobre rezultate i upravo zbog toga on mene lično i moje koleginice ne interesuje ni ko je on ni kako se zove nego samo njegov rad koji nije zadovoljavajući."

Nema nelegalnih radnji, a jedini način da radnici dobiju plate je privatizacija koja ovim štrajkom može biti ugrožena, rekao je za naš radio izvšni direktor "Duvankomerca" Milorad Vuković koji kaže da je većina radnika "Duvankomerca" zaposlena u maloprodajnim objektima, te da oni nijesu u mogućnosti da znaju šta se dešava u preduzeću:

"Bojim se da se ljudima potpuno daju dezinformacije. Da li namjerno ili nenamjerno, a bojim se da je namjerno. Iz kojih pobuda ne znam."


Foto: Savo Prelević

RSE: Pretpostavljam da želite da kažete da u „Duvankomercu“ nema ništa nelegalno?

Vuković: Taman posla. Tu firmu je osnovao Duvanski kombinat kao krovno preduzeće, i prenio je dio svoje imovine na "Duvankomerc". To je prošlo svu zakonsku proceduru: od borda, skupštine akcionara... i tu nikad niko nije stavio ni zrnce primjedbe. Otkud sad ta preispitivanja zakonitosti? To je malo, znate onako, da se pojačaju, što bi rekli, tenzije. Da se sada unese sumnja u podjelu imovine, da je tu neko nekoga zakinuo.

RSE: Ima li nade da radnici dobiju ove zaostale isplate?

Vuković: Što se tiče zaostalih isplata: pet plata, dva regresa, jedanaest toplih obroka, prevoza i ostalog, jedini način, iskreno, bilo koja druga priča bila bi nekorektna i neozbiljan prema radnicima, je da se to isplati je iz privatizacione mase, odnosno, iz sredstava koji bi se eventualno obezbijedila privatizacijom "Duvankomerca".

RSE: Da li uopšte razmišljate o ostavci?

Vuković: Ne pada mi na pamet. Iskreno, ja ovdje imam svoj upravni odbor i skupštinu. Ja sam njima to ponudio, ali oni nijesu htjeli ni da raspravljaju o tome.
XS
SM
MD
LG