Dostupni linkovi

Radnici odblokirali Rudnike boksita, ne odustaju od zahtjeva


Rudnici boksita
Rudnici boksita
U nikšićkim Rudnicima boksita, nakon zauzimanja upravne zgrade i izbacivanja menadžmenta od strane nekoliko desetina radnika krajem prošle sedmice, u ponedjeljak je došlo do potpunog preokreta. Radnici, kojima u međuvremenu nijesu ispunjeni zahtjevi, ipak su odlučili da, bar privremeno, odustanu od radikalnih metoda.

"Radnici nikšićkih Rudnika boksita su deblokrali zgradu i omogućili menadžmentu kompanije nesmetan rad", potvrdio je za RSE, izvršni direktor Rudnika boksita, Milorad Đurović nakon sastanka sa predstavnicima nezadovoljnih radnika koji su uoči vikenda zauzeli zgradu, a članovima uprave naložili da je napuste.

Đurović je za RSE rekao da se u ponedjeljak ujutro sastao sa radnicima na njihov zahtjev.

"Očigledno je da su radnici tokom vikenda pažljivo analizirali svoje djelovanje i pozvali me na nastavak razgovora. Ja sam to prihvatio i postigli smo dogovor, oni su omogućili menadžmentu da nastavi rad, a da će nove zahtjeve koje su istakli u toku dana biti proslijeđeni bordu direktora i vlasnicima Rudnika boksita. Do srijede bismo čekali odgovor na njihove zahtjeve, o čemu sam dužan da ih informišem i onda bismo nastavili razgovore. Imali smo veoma civilizovan razgovor i radnici su iskazali veliko razumijevanje i spremnost da u buduće zajedno sa vlasnicima pokušamo zajednički da nalazimo rješenja za veoma tešku situaciju u Rudnicima boksita. Radnici će svakako istrajavati u svojim zahtjevima da se uđe u rješavanje njihovih zahtjeva u nekom doglednom, narednom periodu", kazao je on.

Pedesetak radnika Rudnika boksita ušlo je u petak u upravnu zgradu zahtijevajući uz isplatu septembarske i oktobarske plate i još dvije do kraja mjeseca, pokretanje proizvodnje obustavljene prije više od jedne godine.

Radnici traže da im se zarade isplate na osnovu duga za isporučenu rudu mađarskoj kompaniji Mal od koje potražuju milion i 320 hiljada eura.

Kako je, nakon, radikalne odluke da se zauzme upravna zgrada i zabrani pristup menadžmentu došlo do ovog obrta, pitali smo predstavnika nezadovoljnih radnika Miloša Jokića.

"Pošto su oni izjavili da smo mi rušitelji firme, da mi blokiramo kompaniju, da ne mogu da ispune ugovore i tako dalje, mi smo danas pozvali direktora i dozvolili menadžmentu da uđe u firmu da može nesmetano da radi", izjavio je Jokić.

Najavljena nova okupljanja

Predstavnik Vlade u Odboru direktora Rudnika boksita, Predrag Stamatović za RSE kaže da menadžment kompanije, zajedno sa predstavnicima borda direktora i Ministarstvom ekonomije, u ovom trenutku preduzima sve što je moguće u cilju sklapanja novog ugovora o izvozu rude u Mađarsku.

"Menadžment Rudnika boksita zajedno sa odborom direktora i Ministarstvom ekonomije ulaže napore kako bi došlo do potpisivanja novog ugovora o izvozu rude u Mađarsku. Uz taj ugovor trebalo bi da se reguliše i pitanje zaostalog duga. Ukoliko pregovori budu uspješno završeni stvoriće se uslovi za ispunjenje jednog broja zahtjeva zaposlenih u Rudnicima boksita", naveo je Stamatović.

Nezadovoljni radnici su razočarani i djelovanjem Sindikata firme na čiji račun su odaslali teške optužbe za: neistine, djelovanje u sopstvenom, ličnom interesu i netransparentno raspolaganje sindikalnom blagajnom.

Predstavnici Sindikata su iskazali žaljenje zbog ovih optužbi i podsjetili na prethodne aktivnosti koje su organizovali: brojne proteste, zatvaranje u rudarsku jamu, ali i prethodno zauzimanje upravne zgrade u trajanju od 75 dana što, prema riječima jednog od predstavnika Sindikata Rudnika, sada nije dobra opcija.



Samostalni sindikat nikšićkih Rudnika boksita najavio je za ponedjeljak okupljanje svih radnika ispred upravne zgrade radi donošenja odluke o daljim potezima, međutim, paralelno su se ali na drugom mjestu, okupili i nezadovoljni radnici, nakon čega nam je, o toku skupa, daljem razvoju situacije i mogućem raspletu, govorio njihov predstavnik Miloš Jokić:

"Sve je bilo mirno i korektno. Mi smo dali naše zahtjeve direktoru i uputili ih prema bordu direktora. Naši zahtjevi su dvije plate odmah, plate za novembar i decembar bi smo sačekali do kraja marta, pokretanje proizvodnje i uključivanje u rad isključivo radnika Boksita a ne kao što se do sada radilo – bivši radnici, odnosno penzioneri. Odgovor nijesmo dobili jer smo to danas uputili. Nastavićemo okupljanje do srijede kada očekujemo odgovore na naše zahtjeve. Ako odgovori budu negativni mi ćemo preduzeti dalje korake i odlučićemo se na radikalizaciju protesta".
XS
SM
MD
LG