Dostupni linkovi

Nikolić: Štrajkujem, ali neću ugroziti život


Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić u bolničkoj sobi
Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić u bolničkoj sobi
Nakon četiri dana štrajka bez hrane i vode, predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić prvi put se obratio javnosti. Saopštio je da će od utorka prihvatiti terepiju i infuziju, ali nije mogao precizirati koliko dugo će još štrajkovati.

Na pitanje novinara BBC koliko daleko je spreman da ode u ovom protestu Nikolić je kratko tihim glasom izgovorio: "koliko bude bilo potrebno ali tako da ne ugrozim svoj život".

Nikolić je je još dodao da štrajkom glađu ne želi da se pregovara o terminima izbora već oni moraju da se održe sada jer je došlo vreme da politička elita osiromaši a narod da se obogati.

Nikolić je dodao da ga je iz sadašnje garniture vlasti posetio samo ministar zdravlja Zoran Stanković.

On je rekao da njegov štrajk glađu i žeđu treba da se shvati kao post.

Doktor Ljubomir Ilić izjavio je u utorak da je posle intenziviranja terapije lider Srpske napredne stranke u stabilnom stanju i bez poremećaja svesti.

On je dodao da se očekuje dalje intenziviranje terapije, ali nije želeo da kaže koje, objašnjavajući to politikom te zdravstvene ustanove.

File protiv Nikolićeveog štrajka

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da je štrajk gladju i žedju lidera Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića "unutrašnje pitanje Srbije" i da
Rusija računa da će se sve političke snage ponašati "u zakonskim okvirima".

Na konferenciji za novinare posle razgovora sa svojim srpskim kolegom Vukom Jeremićem u Beogradu, Lavrov je kazao da Rusija prati političke procese u Srbiji.

"Polazimo od toga da je to unutrašnje pitanje naše prijateljske zemlje. Računamo da će se sve političke snage bez obzira na orijentaciju ponašati u zakonskim okvirima"
, rekao je Lavrov, odgovarajući na novinarsko pitanje.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, 21. mart 2011.
"Polazimo od toga da je to unutrašnje pitanje naše prijateljske zemlje. Računamo da će se sve političke snage bez obzira na orijentaciju ponašati u zakonskim okvirima", rekao je Lavrov, odgovarajući na novinarsko pitanje.

Evropski komesar za proširenje Štefan File izrazio je nadu da će Tomislav Nikolić prekinuti strajk, jer "to nije spojivo sa težnjama za evropsku integraciju Srbije" i jer on lično treba da sačuva život i zdravlje.

Na interparlamentarnom dijalogu Evropski parlament-Skupština Srbije u Briselu, File je juče takodje ocenio da je štrajk glađu i žeđu "pogrešan pravac" i da se ugrožavaju demokratske institucije ako se iz njih izlazi i primenjuju "poslednja sredstva".

Kako Beta saznaje iz diplomatskih izvora u Briselu, svi poslanici Evropskog parlamenta, koji su govorili o štrajku lidera SNS, jasno su stavili do znanja da su protiv takvog čina.
XS
SM
MD
LG