Dostupni linkovi

Analitičari: Nikolićeva ponuda o autonomiji ignoriše realnost


Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je potrebno postići nacionalni konsenzus o Kosovu i da i tome namjerava razgovarati s predstavncima vlade i opozicije, kao i Srba i južno i sjeverno od Ibra.

Nikolić je u intervjuu za beogradski dnevnik "Danas" izjavio kako želi da "Srbija konačno zauzme stav o tome šta želi od Kosova". S tim u vezi će kosovskim Albancima ponuditi suštinsku autonomiju – te precizirao da bi onda oni mogli "živjeti kao Nijemci u Italiji ili Nijemci u Belgiji".

Dodao je da o "nacionalnom konsenzusu" o Kosovu želi razgovarati sa svima koji u Skupštini imaju predstavnike, s članovima Vlade, opozicije, SANU, Crkve, značajnijim privrednicima.

Na pitanje šta kao predsjednik Srbije nudi kosovskim Albancima, Nikolić je rekao "ponuda je Rezolucija 1244 Savjeta sigurnosti UN - suštinska autonomija".

Analitičari u Prištini za RSE su prokomentirali ove stavove srbijanskog predsjednika.

“Posljednje izjave predsjednika Nikolića o potrebi poboljšanja životnih uvjeta za Albance i Srbe su dosle jako kasno. Postojeći plan, onaj Ahtisarijev koji nije samo donio Kosovu nezavisnost, i u toj oblasti je najbolje moguće rješenje. On daje rješenja za poboljšanje života svima na Kosovu, pa tako i kosovskim Srbima", ocjenjuje Ardian Arifaj sa Instituta KIPRED.

Njegov kolega Ismajl Hasani podsjeća na skorašnje razgovore Prištine i Beograda, i s tim u vezi precizira:

“Nikolić je poznat po svojoj avanturističkoj politici, ali mislim da je pri kraju s takvim izjavama. Upravo zbog toga se ne može govoriti o analogijama, ne može slati ponude narodu u nekoj drugoj državi."

Sa kosovskom državom, naglašava Hasani, Nikolić "može samo graditi dobrosusjedske odnose, uključujući pripreme za razgovore, koji su neizbježni, kako za kosovsku, tako i za srpsku stranu, već početkom ove jeseni.”

“Ove lekcije, koje taj umjereni Šešelj upućuje ne bi li se nekako dodvorio Briselu i međunarodnoj zajednici, mislim da nisu bez osnova. Potpuno je normalno da Vlada Kosova ne smije prejudicirati stvari. Ne bi bilo dobro da politicke razgovore kvalificira samo kao razgovore o rješenju sjevera jer postoji mnogo drugih političkih tema o kojma treba da razgovarati u buducem dijalogu. No sve te teme moraju podrazumijevati da se ne smije povrijediti nezavisnost i teritorijalni integritet Republike Kosovo”, zaključuje Hasani.
XS
SM
MD
LG