Dostupni linkovi

Zagreb obilježio 79. obljetnicu Tesline smrti


Spomenik Nikoli Tesli ispred njegove rodne kuće u Smiljanu, u centralnoj Hrvatskoj.

Vraćanje monumentalnog spomenika u Institut Ruđer Bošković, te postavljanje spomenika u centru glavnog grada Hrvatske. O tome se razmišlja na još jednu obljetnicu smrti svetski poznatog pronalazača i znastvenika Nikole Tesle.

U petak, 7. siječnja navršilo 79 godina od smrti znanstvenika, rođenog pre 166 godina u Smiljanu kod Gospića, na teritoriji današnje Hrvatske.

Tesla treba biti još prisutniji i u obrazovanju i u znanosti, poručeno je sa polaganja vijenaca uz spomenik Tesli, na početku ulice koja nosi njegovo ime u centru Zagreba.

"Ne treba govoriti koliko je Tesla važan ne samo za njegovu domovinu Hrvatsku, nego i za cijeli svijet", poručila je Dragica Mihajlović, predjednica udruge "Nikola Tesla – Genij za budućnost".

"Ali upravo u Teslinoj domovini Hrvatskoj trebamo daleko više učiniti i nadam se da ćemo dobiti potporu svih institucija, Vlade i grada Zagreba da ovu obljenicu obilježavamo na jednoj višoj razini – da se više obilježava na fakultetima i u školama, da imamo kolegij o Nikoli Tesli”, sugerira predsjednica udruge koja nosi Teslino ime.

Na novinarsko pitanje ona je komentirala i "pripadnost" Tesle, njegovg genija i njegovih djela.

"Ona pripadaju cijelom čovječanstvu", kazala je.

"Znanost je za čovječanstvo. Znači – nema religije, nema nacionalnosti. Smatramo da su njegova genijalnost i znanost za sve ljude na planeti", poručila je Mihajlović.

Kakvi su planovi za 80-u obljetnicu?

Izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Filip Ćurko najavio je da će obilježavanje sljedeće osamdesete obljetnice Tesline smrti biti obilježeno na mnogo višoj razini, sa mnogo više uključenih institucija.

Karolj Skala iz Instituta Ruđer Bošković kazao je kako je industrijska revolucija utemeljena na izumima Nikole Tesle, koji je jedan od najvećih inovatora u povijesti, omogućila razinu tehničke civilizacije koju moderni čovjek danas uživa.

On je najavio da se razmišlja o primjerenijem spomeniku Tesli u središtu Zagreba, jer je ovaj, "posuđen" iz Instituta Ruđer Bošković, prevelik za lokaciju na kojoj je postavljen.

"Nakon 15 godina razmišlja se o novom spomeniku tu u gradu, a da se ovaj spomenik koji je namjenski posuđen vrati nazad u Institut Ruđer Bošković i da se postavi onako kako je autor kipar Ivan Meštrović naložio, a to je - da budu skupa Ruđer Bošković i Tesla, koji stvaraju sinergiju i simbiozu utjecaja prirodoslovlja na tehničke znanosti", kazao je Skala.

Udruga "Nikola Tesla – Genij za budućnost" uz obljetnicu Teslinog rođenja 10. srpnja svake godine organizira u Zagrebu višednevnu znanstveno – edukativnu manifestaciju "Tesla & friends".

Pogled iz Smiljana

U Tesinom rodnom mjestu Smiljanu u Lici, koje je sada predgrađe Gospića, je Memorijalni centar, gdje se u njegovoj rodnoj kući, nedalekom parohijskom dvoru i novosagrađenim objektima nalazi multimedijalna izložba o Tesli, izložba njegovih izuma, ali i ispitna stanica - replika njegovog laboratorija iz Colorado Springsa.

Oni ne obilježavaju posebno obljetnicu Tesline smrti, nego, uz cjelogodišnje aktivnosti, posebne programe imaju uz obljetnicu njegovog rođenja.

"Usprkos pandemiji, interes posjetitelja je odličan", kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) voditeljca promicije u Memorijalnom centru Ivana Starčević.

"U 2021. godini imali smo 33.300 posjetitelja, što je odlično s obzirom na to da nismo imali velik broj školskih ekskurzija zbog globalne pandemije. U protekloj godini imamo velik porast pojedinačnih posjeta, tako da smo u kolovozu premašili čak i rekordnu 2019. godinu", kaže naša sugovornica.

Pogled na nacionalni park Plitvička jezera
Pogled na nacionalni park Plitvička jezera

Kada se neko odluči potegnuti do Like, to je obično ili zbog Tesle ili zbog Plitvičkih jezera. Marketing je našao rješenje da se posjeti oboje i pritom – uštedi.

"Svakog ljeta ima jedna zajednička ulaznica koja je povezana s Plitvičkim jezerima, a koja uključuje i nas. Za jednu cijenu ulazite i tamo na Plitvicama i ovdje kod nas", pojašnjava Ivana Starčević.

Tesla na euru

Hrvatska početkom sljedeće godine uvodi euro i uskoro se kreće sa izradom novčanica i kovanica "hrvatskog" eura, jer države članice eurozone imaju mogućnost na naličje određene količine novčanica i kovanica staviti motive po vlastitom izboru, odnosno – u slučaju Hrvatske – po izboru građana. Teslin lik bit će na naličju kovanica od 10, 20 i 50 centa.

U svibnju prošle godine u Gospiću je postavljen spomenik Nikoli Tesli, rad Frana Kršinića, identičan onom kojeg su još uvijek nepoznati počinitelji raznijeli eksplozivom 29 godina ranije.

I dok je Tesla u Gospiću "platio cijenu" ratnih devedesetih uništavanjem spomenika, u Zagrebu nikada nije izgubio ulicu u najstrožem centru grada. Također, 2006. je u Zagrebu u prisustvu kompletnog državnog vrha otkriven Teslin spomenik, rad Ivana Meštrovića, također u najstrožem centru, stotinjak metara južno od pravoslavne crkve Preobraženja Gospodnjeg.

Njegov rođendan 10. srpnja proglašen je na inicijativu Udruge “Nikola Tesla - Genij za budućnost” 2014. godine Nacionalnim danom Nikole Tesle - Danom znanosti, tehnologije i inovacija, a zagrebački Tehnički muzej od 2015. godine nosi ime Tehnički muzej Nikola Tesla.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG