Dostupni linkovi

Nije sigurno da će se Vučić i Hoti sastati narednog ponedeljka u Briselu


Kosovski premijer Avdullah Hoti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Održavanje naredne runde dijaloga Kosova i Srbije na najvišem političkom nivou, zakazane za naredni ponedeljak je za sada neizvesno.

Evropski izvori su za Radio Slobodna Evropa, posredno nagovestili da je vrlo moguće da se uopšte ne održi planirani sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdullaha Hotija, najavljen za 28. septembar.

Razlog za ovu neizvesnost je, prema našim izvorima, “nespremnost zvanične Prištine” da razgovara o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu, kako su se strane ranije dogovorile.

Naime, lideri su na poslednjem sastanku koji je održan 7. septembra, otvorili dve teme: finansijska potraživanja strana i imovine, kao i položaj nevećinskih zajednica na Kosovu.

U okviru druge teme, predsednik Srbije je pokrenuo pitanje ZSO. O ovome je trebalo da se raspravlja na nivou eksperata, da bi se lideri ponovo vratili temi ZSO na narednom sastanku koji je bio zakazan za 28. septembar.

Međutim na ekspertskom sastanku koji je održan 17. septembra u evropskoj prestonici, kosovska delegacija je “kategorično odbila” da raspravlja o ZSO.

Evropska strana prihvatila je da eksperti raspravljaju prvo o finansijama i imovini, kao što se i desilo 17. septembra, a da se o ZSO razgovara “u narednim danima”, odnosno pre planiranog sastanka u ponedeljak.

Međutim, vrlo je moguće da ove nedelje ne bude sastanka na nivou stručnjaka, stoga je i malo verovatno da će se održati sastanak lidera, 28. septembra.

Nakon ekspertskog susreta koji je održan prošle nedelje, srpska strana je uslovila nastavak dijaloga spremnošću zvanične Prištine da počne s implementacijom ovog dogovora koji je postignut 2013. godine, a njegovi detalji su potvrđeni 2015. godine.

Na kraju sastanka lidera početkom septembra, specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Miroslav Lajčak je najavio novu rundu na najvišem nivou za 28. septembar.

Međutim, kako se saznaje iz izvora unutar EU, i briselska strana ima problema sa stavom kosovske strane koja sada “ne želi da raspravlja o pitanjima o kojima već postoji saglasnost, što je potvrđeno i na poslednjem susretu Vučić-Hoti”, kada su, podsetimo, obojica potvrdila da će se razgovarati o Zajednici srpskih opština na Kosovu.

Inače, Evropska unija smatra da Kosovo treba da ispoštuje preuzete obaveze.

Portparol EU Peter Stano je nedavno izjavio da je sporazum o formiranju ZSO zaključen u dobroj volji strana te je isti ratifikovan s dvotrećinskom većinom u kosovskoj skupštini “i time je Kosovo preuzelo međunarodnu obavezu da sprovede ovaj dogovor”.

XS
SM
MD
LG