Dostupni linkovi

Policija izuzela studentske dosjee s privatnog univerziteta u Banjoj Luci


Službenici SIPA-e BiH oktobra 2013.
Službenici SIPA-e BiH oktobra 2013.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izuzeli su studentske dosjee na privatnom Nezavisnom univerzitetu u Banjoj Luci, saopćilo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine 27. decembra.

"Aktivnosti se realiziraju u okviru akcije 'Klaster' u kojoj se istražuje nezakonito izdavanje velikog broja sveučilišnih diploma na više privatnih ustanova diljem BiH", navodi se u saopćenju.

Iz Tužilaštva BiH navode da je "iz Nezavisnog univerziteta Banja Luka izuzeta obimna dokumentacija koja, između ostalog, obuhvata i dosjee studenata za koje postoji sumnja da sadrže dokaze o nezakonitom postupanju navedene visokoškolske ustanove".

Nezavisni univerzitet Banja Luka osnovan je kao fakultet 2005. godine, da bi kao univerzitet bio registriran dvije godine kasnije. Rektor je Ostoja Barašin, tokom rata šef informativne službe Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske.

Bio je svjedok odbrane Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske RS koji je zbog genocida i drugih zločina osuđen na doživotni zatvor.

U akciji "Klaster" u BiH je 21. februara uhapšeno 11 osumnjičenih za trgovinu univerzitetskim diplomama.

Radi se o rektorima, dekanima i profesorima na nekoliko privatnih univerziteta u BiH. Državno tužilaštvo ih tereti da su prodajom diploma stekli korist u iznosu od oko 600.000 maraka (oko 300.000 eura).

Imena osumnjičenih zvanično nisu objavljena, a Tužilaštvo BiH je predmet vodilo pod nazivom "Dušan Perić i drugi".

Saopćenjem se 21. februara oglasio Univerzitet za poslovni inženjering i menadžment Banjaluka, potvrdivši da su inspektori SIPA-e izuzeli dokumentaciju, ali da niko od njihovih uposlenika nije uhapšen.

Isto su za RSE naveli i iz Internacionalnog univerziteta u Travniku, dok se ostali univerziteti, koji su predmet istrage, nisu tad javno oglasili.

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH tad je saopćeno da je akcija provedena na području Banje Luke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Kozarske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara.

Sa devet univerziteta oduzeto je 75 studentskih dosjea, matične knjige, evidencije i druga dokumentacija.

Glavni tužitelj BiH Milanko Kajganić je izjavio da se "univerzitetska diploma može kupiti i na benzinskoj pumpi".

"To pokazuje da trebamo svi da se uozbiljimo i da inspekcija treba bude rigoroznija", izjavio je Kajganić na konferenciji za novinare 23. februara.

Rad univerziteta nije pod nadzorom države, s obzirom na to da je oblast obrazovanja u nadležnosti entiteta Republika Srpska, deset kantona u Federaciji BiH, te Brčko distrikta, kao zasebne administrativne jedinice.

U Bosni i Hercegovini ima 39 univerziteta koji posjeduju dozvolu za izvođenje nastave. Od toga je osam javnih, dok su ostali univerziteti u privatnom vlasništvu.

Otvaranje privatnih univerziteta doživjelo je ekspanziju u proteklih desetak godina. Tako danas pojedina mjesta, poput Brčkog na sjeveroistoku BiH, imaju i po tri univerziteta.

XS
SM
MD
LG