Dostupni linkovi

Zbog sumnje na prevaru, oduzeta dokumentacije Američkog univerziteta u BiH


Američki univerzitet u BiH u zgradi Bosanskog kulutrnog centra u Tuzli
Američki univerzitet u BiH u zgradi Bosanskog kulutrnog centra u Tuzli

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA), postupajući po naredbama Općinskog suda u Sarajevu i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, u četvrtak 21. oktobra, privremeno su oduzeli dokumentaciju iz Američkog univerziteta u Tuzli.

Kako se navodi u saopćenju SIPA-e, aktivnosti su provedene zbog sumnje da su direktor Američkog univerziteta i druge osobe počinile krivično djelo prevare, u vezi s krivotvorenjem isprava, poreznom utajom i pranjem novca.

"O realizaciji navedenih naredbi bit će sačinjeni izvještaji, koji će zajedno sa privremeno oduzetom dokumentacijom biti dostavljeni Općinskom sudu u Sarajevu i Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo na dalje postupanje i nadležnost," navodi se u saopćenju SIPA-e.

Podsjećamo, direktor Američkog univerziteta Prcić uhapšen je 18. juna 2021. u Tuzli, zbog sumnje da je omogućio nezakonito stjecanje diplome direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću, za kojeg je nakon hapšenja 14. jula, Tužiteljstvo BiH dan kasnije zatražilo jednomjesečni pritvor zbog zloupotrebe položaja, krivotvorenje isprava i pranja novca.

Prcić je iz pritvora pušten 15. jula, određene su mu mjere zabrane kontaktiranja sa svjedocima i kućni pritvor.

Istragu o Američkom univerzitetu u BiH, za zloupotrebu položaja i ovlasti, vodi i Kantonalno tužilaštvo u Tuzli, po prijavi studenata ovog univerziteta.

Studentima, koji su u više navrata tokom proteklih godinu dana protestirali u Tuzli i Sarajevu, gdje je Američki univerzitet imao urede, ni godinu dana otkako su diplomirali nisu izdate diplome ove obrazovne institucije.

XS
SM
MD
LG