Dostupni linkovi

Nezaposlenost i privreda glavni izazovi Đukanovićeve vlade


Zgrada Vlade Crne Gore, foto: Savo Prelević
Sastav nove crnogorske Vlade će biti poznat za nekoliko dana, a po personalnim rješenjima će se lako moći procijeniti da li je kriterijum mandatara Mila Đukanovića za odabir ministara bio zasnovan na partijskim interesima i potrebi zadovoljenja ličnih apetita pojedinaca, ili na njihovoj sposobnosti za suočavanje sa mnoštvom teških problema ukupnog društveno-ekonomskog sistema Crne Gore.

Za razliku od imena budućih ministara, glavni izazovi koji će stajati pred Đukanovićem i njegovim kabinetom su dobro poznati.

"Naš osnovni zadatak je da ispunimo sve preduslove koji su neophodni za rast životnog standarda, a na putu dostizanja tog cilja osnovni instrument nam je približavanje Crne Gore Evropskoj uniji", rekao je za RSE funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista, Zoran Vukčević koji je tako, govoreći o glavnom političkom izazovu, zapravo ekonomsku problematiku označio kao ključni problem koji će se naći pred budućom Vladom novog-starog premijera Đukanovića.

"Broj jedan je rješavanje problema nezaposlenosti. Mislim da će vlada biti prije svega posvećena rješavanju tog problema. Imajući u vidu tu činjenicu i u jeku ekonomske krize moraće se uložiti dodatni napor i u ovim uslovima mislim da je najbolji način obezbjeđivanje nedostajućih finansijskih sredstava tražiti od stranih investitora. Na unutrašnjem planu to će biti rješavanje problema velikih sistema, prije svega KAP-a i gradnje velikih infrastrukturnih objekata, kao što je autoput i kao što su neki objekti iz oblasti električne energije", navodi Vukčević.

Glavna misija nove vlade bi trebalo da bude pokretanje privrede koje bi proizvelo smanjenje nezaposlenosti, a sve rezultiralo poboljšanjem životnog standarda. Ako se stvari konkretizuju, Đukanović bi morao da riješi problem teške opšte nelikvidnosti privrede i manjak upotrebljivih kredita za privredu koji bi mogli podstaknuti njeno buđenje. Pored toga, Vlada koja tek treba da bude izabrana, moraće da riješi i višedecenijski problem podgoričkog Kombinata aluminijuma i pitanje njegovog opstanka, odnosno, gašenja.

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić smatra da među najvažnijim kratkoročnim potezima nove Vlade mora biti smanjenje budžetskog deficita, odnosno, usporavanje javnog duga donošenjem kratkoročnih mjera za ograničavanje javnog duga i zakona o fiskalnim pravilima, ali i eliminisanje neracionalne potrošnje.

"Uslov svih uslova je obračun sa korupcijom i organizovanim kriminalom i osposobljavanje državnih institucija da postanu garant ravnopravne tržišne utakmice", kaže Kostić govoreći o glavnim ekonomskim izazovima koji stoje pred budućom vladom.

"U prvom redu dinamiziranje privredne aktivnosti, povećanje broja zaposlenih, jer svaka percepcija stanovništva kada je u pitanju boljitak se percipira kroz rast novootvorenih radnih mjesta. To je i način poboljšanja ličnog standarda građana jer on nije na nivou koji je poželjan. Ono što dalje stoji kao ozbiljan i vrlo težak, u kratkom roku nedostižan cilj jeste dovođenje u prihvatljive okvire deficita sa eksternim sektorom, odnosno debalansa u spoljnoj trgovinskoj razmjeni, dakle debalansa na tekućem računu. Naravno, ono što se nadovezuje na ovo jeste deficit budžeta, smanjenje javnog duga. To će biti ozbiljni i izazovni zadaci", kaže Kostić.

Samo dekor

Zbog nemogućnosti koalicije DPS-SDP da samostalno formira Vladu uslijed podbačaja na tek održanim parlamentarnim izborima, Milo Đukanović je bio primoran da uključi i nekoliko stranaka koje nijesu bile dio predizborne koalicije.

Novu Vladu će, pored DPS-a, SDP-a i Liberalne partije, činiti i manjinske - Bošnjačka stranka, Hrvatska građanska inicijativa i albanske - Demokratska partija i Forca.

Milo Đukanović
Milo Đukanović
O tome da li će nove okolnosti pod kojima sastavlja Vladu, za Đukanovića predstavljati ograničavajući faktor u budućem donošenju određenih političkih odluka uslijed, moguće, novih prioriteta koje će nametnuti pridružene manjinske stranke, Dritan Abazović iz opozicione Pozitivne Crne Gore, kaže:

"Ova vlada nije nalik prošlim vladama, s obzirom na broj konstituenata koji će je činiti, ali ono što možemo da kažemo sa sigurnošću jeste da manjinske partije nijesu postavile neke prevelike zahtjeve pred Đukanovića. Čak, naprotiv ja mislim da nijesu uspjele da urade nikakve pomake u odnosu na ono što je bilo. Mislim da je Đukanović svojim političkim autoritetom i ukupnom moći koju posjeduje manjine sveo na vrlo zabrinjavajući nivo u smislu njihovog političkog djelovanja".

Da li će Đukanovićev "politički autoritet i ukupna moć" biti dovoljni da zauzdaju moguće gomilanje nezadovoljstva unutar sopstvene Demokratske partije socijalista i partnerske Socijaldemokratske partije uslijed smanjenog izbornog plijena, ali i opšte besparice i očigledno, manje privlačnosti za učešće u vlasti u odnosu na vrijeme kada je novca bilo više, a problema manje?

"Samim tim što je odlučio da se vrati na mjesto mandatara mislim da je na taj način odlučio da pacifikuje sve moguće nestabilnosti unutar svoje partije, a SDP je i do sada služila samo kao dekor", smatra Abazović.
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG