Dostupni linkovi

Vremenske nepogode postaju svakodnevica


Poplave izazvane uraganom, Matamoros, Mexico, juni 2010
Poplave izazvane uraganom, Matamoros, Mexico, juni 2010
“Promjena vremena je u toku, uzrokovana je ljudskom aktivnošću i sadrži velike rizike”- ovo je osnovni zaključak studije 55 naučnika u SAD koja je objavljenoj ovaj tjedan.

Priredila Dinka Jurković

Tako su naučnici dokazali ono što obični ljudi već pretpostavljaju. Promjene u temperaturama su sve jače u sve kraćem periodu, oluje postaju neočekivano jake, i javljaju se u regionima gdje ranije nisu bile prisutne.

Stručnjaci iznose primjer gradova na istočnoj obali SAD koji već sada, u usporedbi sa prosječnim temperaturama, imaju dvostruko više dana sa vrućinama iznad 32 stupnja Celzijusa.

Ono što još više zabrinjava jeste činjenica da su predviđanja vrlo nesigurna što priznaju i sami naučnici. Naprimjer, 2007-e godine je nauka rekla da će nivo mora porasti do 2100-e, dakle za 93 godine, izmedju 18 i 50 cantimetara. Sada, međutim, nauka kaže da je ta procjena bila suviše oprezna pa prema novim podacima nivo mora mogao porasti do gotovo dva metra. – preciznije 198 cantimetara!

Istovremeno, NASA, američka agencija za istraživanje svemira, navodi da je ova godina bila najtoplija na zemlji u posljednjih 130 godina. Novo istraživanje koje je objavila privatna ekološka organizacija National Wildlife Fedaration, takođe u SAD, kaže da će ekstremne vrućine biti redovita pojava do 2050-e godine.

Karbon dioksid


Požari zbog velikih vrućina u Rusiji, avgust 2010
Stručnjaci smatraju da je jedan od glavnih uzroka ovakvih zabrinjavajućih promjena količina karbon dioksida koji odlazi u atmosferu. Jedan od najvećih zagadjivača su baš – SAD.

Od Kongresa SAD očekuje se da regulira i limitira emitiranje karbon dioksida u atmosferu na nivou izmedju 170 – 200 milijarde tona u periodu do 2050-e godine. Za tu svrhu se predlažu i posebni porezi za klasična goriva s jedne, kao i stimulansi za korišćenje vjetra i sunca kao čistih energija s druge strane.

To bi bilo razumno i prihvatljivo. Ako se ništa ne poduzme, SAD će tu količinu emitiranog karbon dioksida premašiti puno ranije sa katastrofalnim posljedicama. Naime, u 2008-oj godini su SAD u zrak poslale 8 milijardi tona karbon dioksida pa bi prihvatljiva suma poslata u atmosferu bila dostignuta više od 20 godina ranije!

Već sada svijet se suočava sa obilnim kišama, kao u Pakistanu, i velikim sušama, kao u Rusiji. Naša planeta će se zagrijavati sve više, atmosfera će sadžavati sve više vode pa će i kiše biti sve obilnije. Ono što se sada smatra vremenskom nepogodom lako bi, dakle, moglo postati normalnom pojavom.

Ali, neće biti problem samo u tome imamo li previše kiše ili sunca. Naime, i biljke će se mijenjati. Sve više biljaka uzrokovati će alergije i zdravstvene probleme, a zbog oskudnijih žetvi dolazit će do nestašica hrane. Već ovog ljeta, drastične suše i požari u Rusiji uvelike su smanjili svjetske zalihe pšenice i u mnogim zemljama se već govori o povećanim cjenama hrane.

Ima i onih naučnika koji i ne brinu previše sa osnovnom tezom da će se ljudi, kao i do sada, prilagoditi promjenama. Samo ne kažu kako!
XS
SM
MD
LG