Dostupni linkovi

Nevakcinisanima u Srbiji 65 umesto 100 odsto zarade za COVID bolovanje


Vakcinacija u tržnom centru u Novom Sadu
Vakcinacija u tržnom centru u Novom Sadu

Vlada Srbije usvojila je na sednici 6. maja Uredbu o podsticajnim merama za imunizaciju, kako bi se građani dodatno motivisali za vakcinaciju protiv korona virusa.

U saopštenju na sajtu Vlade navodi se da je "dodatna novčana podrška u iznosu od po 3.000 dinara (25 evra) predviđena za sve građane Srbije koji su do sada vakcinisani i sve one koji će do 31. maja primiti bar prvu dozu vakcine".

Od 1. do 15. juna preko sajta Uprave za trezor biće otvoren portal za prijavljivanje građana za ovu novčanu pomoć, a nakon toga će početi isplata, koja će trajati do kraja juna, saopštila je Vlada.

"Novčanu pomoć primiće i svi vakcinisani penzioneri, kao i oni koji to nameravaju da urade tokom maja. Za njih će isplata ići po automatizmu i nije potrebno da se prijavljuju", navodi se u saopštenju.

Finansijsku pomoć u iznosu od 3.000 dinara za sve vakcinisane najavilo je 5. maja predsednik Srbije Aleksandar Vučić.


Odluku je, kako je rekao, doneo nakon konsultacija sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim.

Prema podacima Vladine kancelarije za elektronsku upravu od 4. maja, u Srbiji je ukupno dato 3,6 miliona doza vakcina, a revakcinisano je 1.330.000 građana.

Nevakcinisanima 65 odsto naknade za bolovanje

Vlada je odlučila da će pravo na 100 odsto zarade tokom bolovanja zbog COVID-19 imati samo vakcinisani i oni koji, iz zdravstvenih razloga, ne mogu da budu vakcinisani.

"Ostali zaposleni koji se razbole od COVID-19 dobijali bi naknadu zarade za vreme bolovanja od 65 odsto zarade", navodi se u saopštenju.

Na sednici je usvojen i tekst Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata o tehničkim uslovima i načinima elektronske validacije potvrda o izvršenoj vakcinaciji protiv COVID-19 i potvrda o izvršenom testiranju.

Nakon potpisivanja ovog memoranduma, biće u upotrebi digitalni sertifikati o vakcinaciji, kojim će se znatno olakšati transfer putnika iz obe zemlje i omogućiti bezbedno putovanje i poslovanje u uslovima pandemije, saopštila je Vlada.

Beograd: Po vakcinu u tržni centar
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00
XS
SM
MD
LG