Dostupni linkovi

Neum u BiH proglasio stanje prirodne nesreće nakon požara


Dobrovoljci gase požar kod Neuma, na jugu Bosne i Hercegovine, 4. avgusta 2022.
Dobrovoljci gase požar kod Neuma, na jugu Bosne i Hercegovine, 4. avgusta 2022.

Načelnik Neuma Dragan Jurković proglasio je u petak, 5. avgusta, stanje prirodne nesreće nakon požara koji su proteklih dana poharali zaleđe ove općine u Bosni i Hercegovini, koja izlazi na Jadransko more.

Kako je saopćeno, općina i stanovnici su pretrpjeli ogromnu štetu koja će se tek zbrajati, a u požaru su uništeni brojni maslinici.

Proglašenje stanja prirodne nesreće neophodno je zbog sanacije šteta i pružanja pomoći građanima i privrednim subjektima.

Uništen je veliki broj pčelinjaka i košnica u naseljima Podžablje, Broćanac, Praovice i Prapratnica, koje se nalaze u neumskom zaleđu.

Požar se smirio nakon tri dana gašenja u kojem su sudjelovale vatrogasne jedinice i mještani iz Neuma i susjednih općina te helikopter Oružanih snaga BiH koji je na teren stigao drugi dan požara.

Bosna i Hercegovina ima ukupno sedam helikoptera koji mogu da se bore sa požarima, ali nijedan avion.

Državno Ministarstvo odbrane ima pet helikoptera koje mogu koristiti kada civilne zaštite entiteta ili kantona to zatraže od njih.

Republička uprava civilne zaštite (RUCZ) entiteta Republika Srpska na raspolaganju ima dva takva helikoptera – jedan od Helikopterskog servisa RS, drugi od entitetskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

U BiH se koriste helikopteri za koje su sajlama prikačena vedra koja se pune sa vodene površine. U Ministarstvu odbrane BiH za RSE je pojašnjeno da se o nabavci aviona ranije razgovaralo.

Zamjenik ministra odbrane BiH, Mijo Krešić, za RSE je izjavio da je nabavka letjelica za borbu protiv požara dugoročni projekat, te da je o tome i prije bilo govora, ali se sve zaboravi kada nastupe hladniji dani.

XS
SM
MD
LG