Dostupni linkovi

Širi se požar na području Neuma, odobrena pomoć Oružanih snaga BiH


Požari u Trebinju, na jugu BiH, 2021. (Ilustrativna fotografija)

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine dalo je u srijedu 3. augusta suglasnost za angažman Oružanih snaga u gašenju požara u Neumu, na jugu Bosne i Hercegovine.

Veliki požar koji je u utorak zahvatio područje Neuma i dalje je aktivan, a požarna linija proširila se kilometrima.

Iz Ministarstva odbrane BiH su saopćili da su posade helikoptera spremne i da su u toku dogovori sa lokalnom zajednicom.

"Nakon ovih radnji te kada svi meteo uvjeti budu pogodovali, helikopteri će početi djelovati na navedenom području", kaže se u saopćenju.

Predsjedništvo BiH odobrilo pomoć Oružanih snaga BiH u gašenju požara na jugu zemlje
Predsjedništvo BiH odobrilo pomoć Oružanih snaga BiH u gašenju požara na jugu zemlje

Gašenje požara otežavaju vjetar i nepristupačnost terena, a u opasnosti su dalekovodi, navode iz Uprave civilne zaštite Federacije BiH, prenosi Fena.

U gašenju sudjeluju vatrogasci i lokalni dobrovoljci koji su dobili pojačanja iz nekoliko općina u BiH i Hrvatske.

Najteža situacija je na području Prapratnice, Graca i Zelenikovca, naselja u kojima se vatra širi velikom brzinom, saopćili su iz Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Portparol Civilne zaštite Pero Pavlović kazao je u srijedu da požar, nošen jakim vjetrom, ugrožava stanovništvo, privatne i privredne objekte.

"Vatrogasci su cijelu noć na terenu i prema informacijama kojima raspolaže naš Operativni centar, stanje je ozbiljno", naveo je Pavlović.

Požar na neumskom području zahvatio je maslinjake, a šteta je nastala i na pčelinjacima. Izgorio je i jedan napušteni objekat.

Načelnik općine Neum Dragan Jurković izjavio je Feni da požar nije pod kontrolom.

"Ako ne dobijemo zračnu potporu teško da ćemo moći odbraniti naseljena mjesta", upozorio je Jurković.

Pomoć Oružanih snaga BiH iz Neuma je zatražena u utorak navečer, ali se moralo čekati na odobrenje Predsjedništva BiH.

Prema Zakonu o odbrani BiH, sva tri člana Predsjedništva BiH moraju dati saglasnost za angažman resursa Oružanih snaga BiH.

Požari u BiH su u julu ove godine zahvatili desetine hektara šume i rastinja, a u pojedinim trenucima su i ugrožavali nekoliko naselja na jugu BiH.

Iz zraka su ih gasili helikopteri Oružanih snaga BiH, Helikopterski servis eniteta Republika Srpska, kao i kanader i helikopter iz Hrvatske.

BiH ima ukupno sedam helikoptera koji mogu da se bore sa požarima, ali nema nijedan avion.

XS
SM
MD
LG