Dostupni linkovi

Netanjahu za mirovni sporazum uz zaštitu interesa Izraela


Izraelski vojnik se moli na tenku tokom vojne vežbe - iz arhive
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je u nedelju da je mirovni sporazum moguć s Palestincima, ukoliko su zaštićeni vitalni interesi Izraela.

Netanjahu je rekao da je sporazum "težak, ali moguć" i da bezbednost Izraela "mora biti zagarantovana", kao i da Palestinci "moraju da priznaju Izrael kao državu jevrejskog naroda".

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je u petak da su Izraelci i Palestinci pristali da 2. septembra u Vašingtonu obnove dugo blokirane direktne pregovore o izgradnji mirnog zajedničkog života dve susedne suverene države.

Hilari Klinton i Džordž Mičel tokom pres konferencije o mirovnim pregovorima na Bliskom istoku, 20. avgust 2010.
Hilari Klinton je obnavljanje razgovora najavila u Stejt departmentu zajedno sa specijalnim izaslanikom za Bliski istok Džordžom Mičelom i izrazila nadu da bi sveobuhvatan mirovni sporazum mogao da bude postignut do kraja godine.

Mičel je potvrdio da je cilj postići sporazum do kraja godine i dodao da će SAD ponuditi određene predloge, ali nije precizirao kakve.

On je rekao da će, posle sastanka u Vašingtonu, naredne runde pregovora uz učešće Netanjahua i palestinskog predsednika Mahmuda Abasa verovatno biti održane negde ne Bliskom istoku.

Na početnu rundu pregovora u Vašingtonu pozvani su i egipatski predsednik Hosni Mubarak i jordanski kralj Abdulah II, dodala je Hilari Klinton, navodeći da će uoči pregovora, 1. septembra, sa svim učesnicima odvojeno razgovarati i američki predsednik Barak Obama.

*****
Mogao bi vas interesovati i ovaj tekst:
Izrael ublažio blokadu Gaze
XS
SM
MD
LG