Dostupni linkovi

Netanjahu žuri popraviti odnose s Obamom


Barack Obama i Benjamin Netanjahu tokom razgovora u Bijeloj kući
Barack Obama i Benjamin Netanjahu tokom razgovora u Bijeloj kući
Jodi Rudoren (International Herald Tribune), priredila Sabina Čabaravdić

U srijedu ujutro izraelski se premijer probudio s problemom. Ne samo da je njegov republikanski prijatelj izgubio, nego su se i mnogi Izraelci počeli pitati: zašto ih je premijer doveo u poziciju da pokvare svoje odnose sa Sjedinjenim američkim državama.

Tokom proteklih nekoliko godina, Netanjahu se u nekoliko navrata suprotstavio ili čak zaobišao predsjednika Baracka Obamu, direktno se obraćajući Kongresu SAD, dovodeći time u pitanju Obamin odnos s arapskim svijetom, i podržavajući direktno njegova oponenta Mitt Romney-a.

Netanjahuov zamjenik, Eli Jišai iz religiozne Šas partije novinarima je kazao kako je “ovo bilo to nesretno premijerovo jutro”. Sam Netanjahu, kojeg 22. januara očekuje reizbor, nije priznao nikakvu grešku, ali je požurio popraviti ono što je porušio u odnosima s Obamom. Pozvao je američkog ambasadora u svoj ured na “ceremonijalni zagrljaj” i čestitke novom-starom predsjedniku.

Dao je izjavu o “istorijskoj vezi dva naroda”, ne bi li umanjio počinjenu štetu, a svoju Likud partiju upozorio da nije pametno u čestitku američkom predsjedniku stavljati i kritike na Obamino ponašanje.

Benjamin Netanjahu i dalje održava jake veze s članovima Kongresa, osobito republikancima, te drugim utjecajnim Amerikancima. No, njegovi napeti odnosi s Obamom mogu proizvesti više od privremene političke glavobolje. Izraelski čelnici i analitičari su zabrinuti da premijer sam sebi potpliće noge i smanjuje sposobnost utjecaja na Washington u nekim vitalnim pitanjima kakvi su iranska nuklearna prijetnja i izraelsko-palestinski sukob. Jeruzalem je praktično zabrinut da će Washington pristati na izravne razgovore s Teheranom, i da će se lakše staviti uz palestinske vlasti koje traže bolji status u Ujedinjenim narodima.

"Netanyahu se kladio na pogrešnog konja”, izjavio je politički strateg Mitchell Barak, na jutarnjem okupljanju Amerikanaca koji su pratili izbore. On je dodao kako će se novi izraelski premijer, ko god on bio, morati suočiti s popravljanjem američko-izraelskih odnosa, a da Netanjahu evidentno nije “pravi momak za to”.

Zapreke na cesti

Pobjeda Baracka Obame ponovno je u igru “ubacila” bivšeg premijera Ehuda Olmerta, koji se posljednjih nekoliko godina brani od optužbi za korupciju. No, nova situacija mogla bi ga ohrabriti da pomisli kako bi se mogao vrati na čelo izraelske Vlade jer on misli da “može ujediniti i proširiti izraelski blok lijevog centra”.

Ilustracija
Ilustracija
"S obzirom na ono što je Netanjahu učinio proteklih mjeseci, pitanje je da li naš premijer još uvijek ima prijatelja u Bijeloj kući", izjavio je Olmert na sastanku sa židovskim vođama u New Yorku. "Ja nisam u to siguran, a to svakako može biti vrlo kritično za nas u svim značajnim tačkama”, dodao je on.

Malo njih vjeruje da će Obama kazniti Netanjahua za njegovo ponašanje, ali njihovi stalno napeti odnosi, osobito zbog tvrdog izraelskog stava prema Iranu, mogu na neki način korigirati prioritete Bijele kuće. Osim toga, rasterećen problema reizbora za četiri godine, američki bi predsjednik mogao djelovati po sopstvenom nahođenju bez zazora od toga što će reći veoma moćni pro-izraelski lobi u Washingtonu.

Dugogodišnji dopisnik ABC-a s Bliskog istoka, Bob Zelnick, koji sada predaje na Univerzitetu u Bostonu, procjenjuje kako Obama ne vjeruje Netanjahuu, te da ga “ne bi iznenadilo ako bi se predsjednik više bavio izjednačavanjem rezultata, nego rješavanjem problema koje izraelski premijer ima”.

Što se Irana tiče, više je vjerojatno da će Bijela kuća ići ka diplomatskim, nego ratnim rješenjima. Netanjahu se plaši bilateralnih razgovora Irana i SAD, ali Obama je u svom nastupom govoru u Chicagu već kazao kako je “dekada ratova završena”.

Ministar odbrane Izraela, Ehud Barak čestitao je Obami pobjedu sat prije nego je to učinio Netanjahu, poslavši medijima fotografije na kojem ga se vidi s američkim predsjednikom. Iako je bio blizak premijerov partner u posljednjih četiri godine, on se ipak pokušavao razlikovati u stavovima prema Iranu, posebno od kad vodi Nezavisnu partiju.

U intervjuu kojeg je dao lokalnim novinama, ministar Barak je izjavio da "čak i ako su posljednjih godina postavljene određene vrste zapreka na cesti, mi bismo morali biti kadri ukloniti ih i krenuti naprijed. Ništa ne može bolje zaliječiti ožiljke iz prošlosti, nego uspjesi u sadašnjosti i postignuća za budućnost”, naglasio je Ehud Barak.
XS
SM
MD
LG