Dostupni linkovi

Netanjahuov napad na Rohanija reakcija na zatopljavanje između SAD i Irana


Benjamin Netanjahu u obraćanju Generalnoj skupštini UN-a, 1. oktobar 2013.
Sredinom ovoga mjeseca u Ženevi počinju razgovori SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Njemačke o iranskom nuklearnom oružju.

Nakon razgovora s Barackom Obamom, iranski predsjednik Hasan Rohani je obećao da će Teheran za taj susret pripremiti svoj plan, ali nije precizirao o čemu se zapravo radi. Istovremeno, Izrael upozorava na opasnost od rada s iranskom vladom.

U svom govoru pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih naroda, izraelski premijer Benjamin Netanjahu opisao je Hasana Rohanija kao „vuka u janjećoj koži“.

„Ahmadinedžad je bio vuk u vučijoj koži, i to je jedina razlika“, kazao je izraelski premijer, koji je vrlo decidno poručio da neće dopustiti Iranu da razvije nuklearno oružje, čak i ako bude morao sam stajati na toj poziciji.

Iran je riječi izraelskog premijera prokomentirao iznimno zapaljivim, te ponovio da nema namjeru razvijati nuklearno oružje.

A američki predsjednik Obama u ponedjeljak je uvjeravao Netanjahua da je vojna opcija protiv iranskog oružja i dalje na stolu. Na to mu je brzo odgovorio iranski ministar vanjskih poslova Džaved Zarif riječima da se igra “zik-zak diplomatije“.

Žučni govor Netanjahua zapravo je posljedica zatopljavanja odnosa izmedju Washingtona i Teherana, odnosno prvih razgovora predsjednika dviju zemalja u gotovo 30 godina. Osim toga, Netanjahu, bez imalo uvijanja kaže kako ne vjeruje Rohaniju.

„Volio bih da mogu, ali ne mogu“, kaže izraelski premijer koji iranskog predsjednika optužuje da „od svijeta pravi budalu“ misleći da može imati i jare i pare.

Zvanični Tel Aviv insistira na tezi da je izraelska budućnost ugrožena nuklearnom prijetnjom iz Irana. Teheran insistira da su sve njihove atomske aktivnosti mirnodopske, ali je Agencija Ujedinjenih naroda prošloga mjeseca saopštila da je Iran još više proširio kapacitete za obogaćivanje urana instalacijom dodatnih hiljadu centrifuga u centrali Natanz.

U svom govoru u New Yorku, Benjamin Netanjahu govorio je citate iz Biblije, pričao anegdote o svom djedu, ali je u suštini poslao beskompromisnu poruku o pojačavanju sankcija.

On Rohaniju ne vjeruje, a njegova Vlada iza svega što novi predsjednik Irana govori i radi, samo vidi dimnu zavjesu iza koje i dalje namjerava obogaćivati uran. Izraelska noćna mora jeste svijet u kojem se počinju poboljšavati odnosi izmedju njegovog najvećeg prijatelja i najvećeg neprijatelja.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG