Dostupni linkovi

Postignut dogovor o nuklearnom programu Irana


Sastanak pet stalnih članica Saveta bezbednosti i Irana
Sastanak pet stalnih članica Saveta bezbednosti i Irana
Iran i svetske sile dogovorili su se da se sporazum o nuklearnom programu Teherana postigne u roku od godinu dana, kaže šef iranske diplomatije Džavad Zarif.

Govoreći posle istorijski važnih razgovora u Njujorku, Zarif je dodao da je tokom razgovora održanih u četvrtak uveče dogovoreno da se "ide dalje ka finalizaciji cilja, ako bude moguće, u roku od godinu dana", preneo je AFP.

SAD i ostale stalne članice Saveta bezbednosti UN saopštile su prethodno da su zadovoljne novim tonom i stavom Irana tokom pregovora o rešenju pitanja spornog nuklearnog programa Teherana.

Američki državni sekretar Džon Keri koji se u četvrtak uveče sastao lično sa šefom iranske diplomatije Džavadom Zarifom nazvao je razgovore "konstruktivnim", ali je dodao da reči moraju biti prevedene u dela ako Iran želi da dokaže da ne nastoji da razvije nuklearno oružje.

Zarif je takođe nazvao susret "veoma konstruktivnim" i izrazio nadu da će se uskoro načiniti napredak kako bi se ovo pitanje rešilo blagovremeno i pokazalo da nema mesta zabrinutosti oko iranskog atomskog programa koji je isključivo miroljubiv, naveo je AP.

Prethodno je predsednik Irana Hasan Rohani izjavio za “Vošington Post” (The Washington Post) da želi da postigne dogovor sa velikim silama u narednih tri do šest meseci.

Rohani je u četvrtak na zasedanju Generalne skupštine UN pozvao Izrael da se pridruži sporazumu o neširenju oružja i stavi svoje nuklearno oružje pod međunarodnu kontrolu.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg rekao je da je došlo do "velikog poboljšanja u tonu i duhu" od šefa iranske diplomatije Džavada Zarifa.

Sastanak je bio najviši direktni kontakt između SAD i Irana u poslednjih šest godina, a američki državni sekretar Džon Keri sedeo je do Zarifa, preneo je AP. Na sastanku, osim šefova diplomatija Velike Britanije, Francuske, Rusije, Kine i Nemačke, učestvovala je i šefica diplomatije EU Ketrin Ešton koja je formalni domaćin skupa.

SAD i Iran su prekinuli diplomatske odnose 1980. godine.
XS
SM
MD
LG