Dostupni linkovi

Netanjahu s Putinom o planu za Bliski istok


Benjamin Netanjahu i Vladimir Putin u Moskvi
Benjamin Netanjahu i Vladimir Putin u Moskvi

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu doputovao je danas, 30. januara, u Moskvu da diskutuje o bliskoistočnom mirovnom planu SAD.

Netanjahu je stigao u Moskvu nakon posete Vašingtonu gde je predsednik SAD Donald Tramp u utorak predstavio dugo očekivani mirovni plan.

Trampov plan, između ostalog, predviđa da ključni delovi okupirane Zapadne obale pripadnu Izraelu.

Osim toga, kako javlja Asošijejted pres (AP) plan je u korist Izraela u odnosu na sporna pitanje koja su godinama ometala mirovne napore uključujući granice i status Jerusalima i jevrejskih naselja i postavlja, navodi agencija, skoro nemoguće uslove da bi se ispunile nade za stvaranje palestinske države.

Netanjahu je rekao predsedniku Rusije Vladimiru Putinu na početku sastanka u Kremlju da želi da diskutuje o tom planu i čuje njegovo mišljenje.

"Vi ste prvi lider s kojim razgovaram posle moje posete Vašingtonu zbog Trampovog Sporazuma veka. Mislim da postoji ovde nova mogućnost, možda čak i jedinstvena i ja bih veleo da diskutujem o tome s vama i čujeme vase mišljenje", rekao je Netanjahu.

Tramp je svoj plan označio dobitnom kombinacijom i za Izrael iza Palestince, apelujući na Palestince da ne propuste svoju mogućnost za nezavisnošću.

Međutim, palestinski lider Mahmud Abas je odbacio plan, označivši ga glupošću i zarekao se da će se usprotiviti.

Izraelski lider je doputovao u Moskvu nakon što je Putin pomilovao 26-godišnju Izraelku Namu Isahar uhapšenu u aprilu na moskovskom aerodromu na putu iz Indije u Izrael.

Ruske vlasti su rekle da je u njenom prtljagu nadjeno više od devet grama droge, zbog čega je osuđena na sedam i po godina zatvora. Očekuje se da ona vrati u Izrael sa Netanjahuom.

XS
SM
MD
LG