Dostupni linkovi

Netanjahu kaže da Izrael neće prihvatiti Hamasove zahtjeve za prekid vatre


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, februar 2024.
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, februar 2024.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je u utorak, 26. marta, da Izrael neće prihvatiti zahtjeve Hamasa za prekid vatre u Pojasu Gaze.

Palestinska grupa Hamas, koju Sjedinjene Države i Evropska unija (EU) smatraju terorističkom, odbila je u ponedjeljak navečer najnoviji prijedlog primirja, ističući da se drži svog prvobitnog stava koji uključuje prekid rata i potpuno izraelsko povlačenje iz Gaze.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda zatražilo je 25. marta rezolucijom hitan prekid vatre između Izraela i Hamasa, te trenutno i bezuvjetno oslobađanje svih talaca nakon što su se Sjedinjene Države suzdržale od glasanja.


Netanjahu je u utorak optužio Hamas da nije zainteresiran za nastavak pregovora o sporazumu.

Naveo je i da je Hamasovo odbijanje "nesretno svjedočanstvo o šteti odluke Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija", koji je u ponedjeljak usvojio rezoluciju.

Netanjahu je rekao da Izrael "neće pokleknuti" pred Hamasovim zahtjevima i da će nastaviti raditi na uništavanju vojnih i upravljačkih sposobnosti te militantne grupe, kao i da traži oslobađanje talaca.

Izraelski ministar vanjskih poslova Izrael Kac izjavio je da je usvajanje rezolucije u Vijeći sugurnosti ohrabrilo Hamas da odbaci najnoviji prijedlog o prekidu vatre.

Kac je rekao da je rezolucija Ujedinjenih nacija pokazala Hamasu da se pojačava međunarodni pritisak na Izrael i da treba samo sačekati da se rat završi kroz taj pritisak, a ne da pristane na bilo kakve ustupke.

"Poruka koja je juče dostavljena Hamasu je - ne morate da žurite", rekao je Kac.

On je takođe kritizirao Sjedinjene Američke Države, najvećeg saveznika Izraela, jer nisu uložile veto na rezoluciju.

Washington je ranije u gotovo šestomjesečnom ratu u Pojasu Gaze bio nesklon da se u rezoluciji navede "prekid vatre" i stajao je uz Izrael kao američkog saveznika u ratu protiv Hamasa nakon što je ta grupa u napadu 7. oktobra u Izraelu ubila 1.200 ljudi.

Ali, usred sve većeg globalnog pritiska za primirje u ratu koji je ubio više od 32.000 Palestinaca, SAD su se suzdržale od glasanja 25. marta kako bi Vijeću sigurnosti dozvolile da zatraži hitan prekid vatre za mjesec muslimanskog posta Ramazana, koji se završava u dvije sedmice.

Rezolucija takođe zahtijeva hitno i bezuslovno oslobađanje svih talaca. Izrael kaže da je Hamas uzeo 253 taoca tokom napada 7. oktobra.

XS
SM
MD
LG