Dostupni linkovi

Nestala novinarka Al Jazeere vratila se u Kanadu


Novinarka Dorothy Parvaz čeka svoju porodicu da je odvedu kući, na Kanadskom međunarodnom aerodromu Ričmond, Vankuver, 19. maj 2011.
Novinarka Dorothy Parvaz čeka svoju porodicu da je odvedu kući, na Kanadskom međunarodnom aerodromu Ričmond, Vankuver, 19. maj 2011.
Dorothy Parvaz, nestala novinarka Al-Jazeere, sretno se vratila u Katar, nakon što je oslobođena od strane iranske vlasti.

Parvaz – koja posjeduje iransko, američko i kanadsko državljanstvo – deportirana je u Iran iz Sirije gdje je trebala izvještavati o antivladinim prosvjedima.

Njeno oslobađanje objavio je Dan Parvaz, njen brat, na Facebook stranici "Oslobodite Dorothy Parvaz", koja je privukla više od 16.000 sljedbenika u 18 dana.
Brat Dorothy Parvaz, Dan, rekao je da im je najveća briga bila da li je ona mučena ili ubijena.

Al-Jazeera je potvrdila da je Teheran pustio novinarku Parvaz te da je „ dobro i na sigurnom“. Nije joj bilo dopušteno imati bilo kakav kontakt s vanjskim svijetom dok je bila u pritvoru, ali se „prema njoj korekto postupalo“.

Svi su htjeli znati što više detalja oko njenog zatočeništva, no prve reakcije su bile kratke – „bila je ispitivana, sad je dobro.“

Američko veleposlanstvo u Kataru nije odmah reagiralo. Dužnosnici kanadskog veleposlanstva u Kuvajtu, koje obavlja konzularne poslove za Katar,nisu odmah bili dostupni.

Tridesetdevetogodišnja Dorothy Parvaz, uhapšena je u Siriji, dok je izvještavala sa antivladinih protesta, za Al Jazeerin tv kanal na engleskom jeziku.

Napustila je Dohu 29.aprila, ali vlada sirijskog predsjednika Bashar Assada zabranila je rad stranim novinarima i uvedene su stroge kontrole na nekoliko medija što su ostali u zemlji.

Šutnja je porodici najteže pala

Sirijski dužnosnici, potvrdili su da je Parvaz predata iranskim diplomatima u Damasku, 1.maja i deportirana u Iran.

Glasnogovornik ministarstva spoljnih poslova Ramin Mehmanparast izjavio je da je Parvaz je pokušala ući u Siriju s nevažećim iranskim pasošem i neodgovarajućom novinarskom identifikacijom.

Iranske novinske agencije citirale su izjavu glavnog tužitelja u Teheranu, Abbas Jafari Dolatabadija koji kaže da "je novinarka bila zadržana zbog verifikacije njenog pasoša", te je dodao: "Nakon provjere činilo se da nije bilo nikakvih problema s njenim dokumentima, te je oslobođena."

Iran ne priznaje dvojno državljanstvo. Iranci ne trebaju vizu za ulazak u Siriju.
No oni koji u tu državu ulaze sa kanadskim i američkim pasošem, moraju je imati.

Brat Dorothy Parvaz, Dan, rekao je da im je najveća briga bila da li je ona mučena ili ubijena. Nakon njenog oslobađanja osjećaju se "kao da su se probudili iz noćne more".

Vojnici na tenku u južnom gradu Daraa, 05. maj 2011.
"Naravno da smo bili zabrinuti i uplašeni. Mislim da je, službena šutnja o tome od strane Teherana, bila najteža stvar s kojom smo se susreli. A onda odjednom – ona je slobodna. Silno olakšanje...Rekla je da su dobro postupali prema njoj, bila je pozitivna i u dobrom raspoloženju", kaže Dorothyn brat Dan.

Dan je na Facebook stranici „ Oslobodite Dorothy Parvaz“ objavio:

"Zahvalan sam iranskoj vladi za njeno puštanje na slobodu, jos više sam zahvalan svima vama. Pisali ste, telefonirali, sačuvali ste mi vjeru da će sve biti dobro...i nikad nisam izgubio nadu."

Brojni političari i organizacije koje se zalažu za slobodu medija, uključujući i Međunarodni novinski institut, pozivali su na puštanje Dorothy Parvaz, na poštovanje slobode medija i prava novinara.
XS
SM
MD
LG