Dostupni linkovi

Neredi na ulicama Španije pred usvajanje mera štednje


FOTOGALERIJA: Sukobi policije i demonstranata u Španiji

Priredila: Žarka Radoja

Vlada Španije u petak, 30. marta, predstavlja “jedan od najštedljivijih” državnih budžeta poslednjih godina, kako ga nazivaju mediji. U međuvremenu, u četvrtak uveče na ulicama Madrida i Barselone došlo je do sukoba radnika sa policijom, u toku generalnog štrajka koji su organizovali najveći sindikati u zemlji.

Najteži sukobi odigrali su se u Barseloni gde je policija, kako bi sredila nerede, koristila i gumene metke.

Španska policija saopštila je da je u sukobima povređeno 104, a uhapšeno 176 ljudi.

Na ulicama španskih gradova u četvrtak je bilo preko milion ljudi koji su jasno rekli da su protiv mera štednje i reforme radnog zakonodavstva prema kojem će biti manje zaštićeni, poslodavac će moći lakše da ih otpusti ili da im smanji platu.

Dok su sindikati rekli da je na ulice Barselone izašlo čak 800.000 ljudi, policija tvrdi da ih je bilo samo 80.000, prenosi BBC.

S druge strane, u Madridu je na ulicama bilo skoro milion ljudi. Prema podacima sindikata, preko 900.000 radnika protestovalo je u generalnom štrajku u glavnom gradu Španije. Nemira je bilo u jutarnjim časovima, bez većih posledica. Na skupu tom gradu jedan 57-godišnji demonstrant je rekao da je otpušten posle 38 godina rada u fabrici za grafički dizajn i da ne zna šta će sada.

Ovo je prvi štrajk sa kojim se suočava konzervativna vlada Marijana Rahoja koja u petak treba da objavi mere za uštedu više desetina milijardi evra.

Vlada smatra da će novim zakonom o radu uspeti da smanji nezaposlenost, ali sindikati tvrde da je za veliku nezaposlenost u Španiji odgovorna ekonomija, a ne zakoni. Ministar finansija Kristobal Montoro je izjavio da nije bitno koliko radnika štrajkuje, nego da li zemlja može da se vrati na čvrste ekonomske temelje. On je naglasio da vlada „neće da ustukne“.

Španija se nalazi pod pritiskom da smanji budžetski deficit i stavi pod kontrolu javnu potrošnju.

BBC prenosi da je odziv građana na proteste u četvrtak zapravo dokaz da gube strpljenje prema vlasti.

Nezaposlenost u Španiji je rekordna i najviša u EU, čak 24 odsto, a skoro polovina nezaposlenih su mladi ispod 25 godina.

Uprkos protestima, Vlada je najavila da je posvećena smanjenju javne potrošnje.
Usvajanje budžeta dolazi istog dana kada se u Kopenhagenu sastaju ministri finansija eurozone, kako bi raspravljali kako da se zaštite od pojedinih članica koje nisu u mogućnosti da plaćaju svoje dugove.

Analitičari kažu da je malo verovatno da će bio kakav sporazum tog tipa biti postignut.
XS
SM
MD
LG