Dostupni linkovi

Španjolci na ulicama protiv reforme rada


Protesti ispred bolnice Gregorio Mananon u Madridu
Protesti ispred bolnice Gregorio Mananon u Madridu
Priredila: Žarka Radoja

Opći štrajk u trajanju od 24 sata protiv reformi radnog zakonodavstva i politike štednje desne vlade počeo je u četvrtak, 29. ožujka u Španjolskoj.

S crvenim zastavama i transparentima s riječima "NE reformi rada" ili "Opći štrajk", skupine sindikalista zauzele su ulice dok su se ostali smjestili ispred ulaza u tvrtke, madridske tržnice na veliko ili glavnih postaja javnog prijevoza.

Dok su sindikati već objavili "ogroman uspjeh", ministarstvo unutarnjih poslova ističe da su privedene 33 osobe a pet policajaca je lakše ozlijeđeno u manjim incidentima.

Sindikati se protive reformi tržišta rada koju je vlada prihvatila 11. veljače kao sredstvo borbe protiv rekordne nezaposlenosti kojom je obuhvaćeno 22,85 radno sposobnog stanovništva. Oni tvrde da će se tom reformom stanje još dodatno pogoršati jer Vlada u 2012. predviđa ukidanje 630 tisuća radnih mjesta i povećanje nezaposlenosti na 23,4 posto.

Kako piše portal advance.hr, u analizi stanja koje je dovelo do generalnog štrajka u Španjolskoj, glavni razlozi zbog kojih su radnici na ulicama jesu: smanjenje otpremnine sa 45 na 33 dana po godini rada u poduzeću s maksimumom od 24 mjesečna iznosa s prethodnih 42; dozvoljava se otpuštanje u slučaju smanjenja prihoda čak i u slučaju da nema gubitka profitabilnosti; dopušta se otpuštanje zbog izostajanja čak i kada je opravdano; ukida se kontrola kolektivnog otpuštanja od strane sudskih organa (ranije je sudac odlučivao o zabrani ili dopuštanju kolektivnog otpušanja u zavisnosti od financijskog stanja poduzeća); produžava se probni period na 1 godinu (s prethodnih 6 mjeseci) što omogućava otpuštanje radnika s manjim radnim stažom bez troškova; omogućava individualno ili grupno snižavanje plaće ako je iznad sume propisane kolektivnim ugovorom; omogućava nepoštovanje kolektivnog ugovora iz ekonomskih razloga; omogućava neplaćen rad nezaposlenih u državnoj službi; promjena geografske lokacije radnog mjesta (tj. omogućava se da se radnik preseli u drugi dio države), kao i mnogo sitnijih izmjena.

Španjolska je vlada proračunskim rezovima osigurala 8,9 milijardi eura, a povećanjem poreza trebala bi namaknuti još 6,3 milijarde. No to je još kap u moru u odnosu na 50 milijardi eura, koliko će, prema procjenama stručnjaka, biti nužno da se ostvari ovogodišnji cilj.

Iz Europe već stižu ocjene da prijedlog proračuna za 2012. sa svim tim mjerama, koji će vlada predstaviti u petak, neće biti dovoljan za izvlačenje zemlje iz krize, već da će Španjolskoj trebati međunarodna financijska pomoć, nalik na onu kakvu su dobile Grčka i Portugal, piše Hina.

Talijanski premijer Mario Monti izjavio je da ne strahuje od širenja gospodarskih problema iz Španjolske u ostatak Europe, dodatno ublaživši svoje komentare od proteklog vikenda da bi fiskalni problemi Madrida mogli produbiti dužničku krizu u eurozoni.

“Siguran sam da je Španjolska na sigurnom putu konosolidacije proračuna. Nadam se da će zaraza u cjelini ubrzo postati dio prošlosti sada kada se većina članica pridržava veće discipline i u trenutku dok traje postupak jačanja kriznih fondova”, kazao je Monti.

Opći štrajk šesti je u Španjolskoj od ponovne uspostave sindikalnih sloboda 1977., a posljednji je održan 29. rujna 2010., dok su na vlasti bili socijalisti.

Unatoč pozivu na opći štrajk, posljedice bi mogao ublažiti postignuti dogovor između sindikata i javnih službi o održavanju minimalne razine usluga, što bi u Madridu trebalo značiti da će prometovati 30 posto vlakova podzemne željeznice i gradskih autobusa. Toliko bi u ostatku zemlje trebalo prometovati i regionalnih vlakova, dok je međunarodni željeznički promet ograničen na 20 posto. I zračni će promet biti smanjen za najmanje 60 posto.

Zdravstvene ustanove trebale bi raditi kao na blagdane, a škole i vrtići bit će otvoreni, iako su učenici i studenti pozvani da se pridruže štrajku.

Poslednjih mjeseci izvještaji sa burze rada govore da je nezaposlenost u toj zemlji dostigla rekorde, a ono što je najzabrinjavajuće jeste činjenica da od ukupnog broja nezaposlenih, 50 posto čine mladi ljudi. Prema pisanju španjolskih medija, zbog takve situacije u zemlji, sve više mladih obrazovanih ljudi napušta zemlju u potrazi za poslom.
XS
SM
MD
LG