Dostupni linkovi

Nepravilnosti zabeležene i u drugom krugu izbora


Glasanje u selu Komorane, 09. januar 2011.
Glasanje u selu Komorane, 09. januar 2011.
Nepravilnosti tokom glasanja zabeležene su i tokom drugog kruga parlamentarnih izbora u pet opština na Kosovu, održanim u nedelju, a izborni rezultati na centralnom nivou nisu znatno promenjeni.

Na prvom mestu je i dalje Demokratska partija Kosova Hashima Thaqija, ali je uočen znatan pad izlaska građana tokom glasanja u nedelju. Centralna izborna komisija (CIK) je donela odluku da se parlamentarni izbori ponove i u Mitrovici, 23. januara.

Član posmatračkog tima i specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, Ulrike Lunaček, izjavila je u ponedeljak u Prištini da su na Kosovu potrebni veći napori kako bi se ojačala demokratija u zemlji.

“Bez obzira na dobronamerne napore mnogih aktivista i ličnosti tokom parlamentarnih izbora 12. decembra i 9. januara, ozbiljne nepravilnosti pokazale su da nije bilo dovoljno političke volje da se održe pravi izbori u skladu s međunarodnim standardima i dobrom izbornom praksom”, rekla je Lunaček.

Delegacija Evropskog parlamenta je podstakla CIK da na transparentan način što pre objavi rezultate.

Lunaček je naglasila da su u cilju ojačavanja poverenja javnosti u demokratski proces, potrebni odlučni napori u kažnjavanju počinilaca izbornih prevara i uzročnika nepravilnosti.

Jutta Steinruck, takođe iz posmatračke delegacije EP-a, koja je tokom glasanja u nedelju posetila nekoliko glašačkih mesta, pomenula je par nepravilnosti tokom glasanja, kao što su nedostatak spreja i električne energije u Prekazu.

“Oko 15 časova stigli smo u Prekaz i naišli na haotičnu situaciju. Na ulazu škole bilo je mnogo ljudi, nervoznih, a nekoliko minuta kasnije, u pojedinim delovima škole, nestalo je struje. Nismo bili sigurni šta se dešava. Stekli smo utisak da ni oni nisu bili spremni za takvu situaciju i da nisu znali kako da se ponašaju”, kazala je Steinruck.

Na osnovu preliminarnih rezultata CIK-a, učešće građana na izborima u nedelju u Skenderaju bilo je manje za 30 posto od izbora 12. decembra, u Glogovcu za 25 posto, a u Dečanima za 9 posto.

Demokratska partija Kosova pobedila je u Skenderaju, Glogovcu, Lipljanu i Mališevu, dok je u Dečanima pobedu odnela Alijansa za budućnost Kosova, Ramuša Haradinaja.
XS
SM
MD
LG