Dostupni linkovi

Blokada pruge zbog nesreće u Međurovu


Građani pale sveće u pomen poginulima na pružnom prelazu u Međurovu.
Građani pale sveće u pomen poginulima na pružnom prelazu u Međurovu.

Meštani sela Međurova i okolnih Čokota i Novog Sela, kod grada Niša (na dve stotine kilometara južno od Beograda) blokirali su prugu na prelazu gde se u petak dogodila teška saobaćajna nesreća u kojoj je poginulo petoro a povređeno trideset ljudi.

Meštani traže da se to mesto obezbedi i da se na njemu izgradi rampa. Stanovnici tri sela tražili su od nadležnih iz preduzeća "Železnice Srbije" i Ministarstva saobraćaja da što hitnije reaguju i urade ono što su od njih tražili još pre deset godina.

Okupljeni traže da već od ponedeljka (24. decembra), pa dok se ne postavi rampa, prelaz obezbeđuje redar, koji bi zaustavljao saobraćaj i tako sprečio novu nesreću. Ogorčeni su zbog tragedije na pružnom prelazu, s obzirom na to da su ukazivali da bi takva nesreća mogla da se dogodi, jer na prelazu nema rampe, a vidljivost je često slaba.

Zlatomir Živković kaže da borba ovih ljudi za bezbedniji prižni prelaz traje poslednjih 40 godina.

"Četrdeset godina plačemo da nam se napravi rampa. Molimo i preklinjemo ali nas niko nije saslušao. Ja bih voleo da je ministarka (Zorana Mihajlović, ministarka saobraćaja, infrastrukture i građevine, prim. nov.) jutros došla da vidi kakva je preglednost ovog puta. Pre četiri godine ovde je poginuo čovek, a ona tvrdi da se nije ništa desilo poslednjih pet godina", kaže u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) Živković.

Protest kod Međurova: Blokade dok ne obezbede pružni prelaz
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Meštanin Gradimir Dinić dodaje da se svake godine pišu prioriteti sela i da je na prvom mestu uvek taj neobezbeđeni prelaz. On kaže da svi samo obećavaju ali ništa ne preduzimaju. Dinić iznosi tvrdnju da na potezu od obližnjeg pdvožnjaka do pružnog prelaza ukupno poginulo 17 ljudi.

Na blokiranoj pruzi meštanima se obratio Miško Marić, predstavnik Infrastrukture Železnica Srbije. Marić je obećao da će ubuduće radnici Železnice na tom prelazu dežurati dok ne bude obezbeđen.

Stanovnici su, međutim, najavili da će nastavi proteste sve dok Rampa ne bude postavljena.

“Svake nedelje u 10 časova zaustavljaćemo na sat vremena železnički saobraćaj na ovom mestu, sve dok se naš problem ne reši”, kategoričan je Dejan Rajković.

Protest meštana sela Međurova, Čokota i Novog Sela obezbeđivala je policija. Okupljeni su palili sveće na mestu nesreće.

U nesreći kod Donjeg Međurova, kada je voz udario i prepolovio autobus, na licu mesta poginulo je troje putnika, a još njih dvoje tokom operacije u Kliničkom centru, zbog čega je u subotu bio Dan žalosti u Nišu. Dvoje povređenih i dalje su u kritičnom stanju .

Odmah nakon nesreće direktor policije Vladimir Rebić rekao je da je za nesreću kriv najverovatnije vozač autobusa, a iz Niš ekspresa da je po dolasku na posao šofer bio u "dobrom psiho-fizičkom stanju".

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović za nesreću nije okrivila bilo koje institucije države, javno preduzeće ili Ministarstva na čijem je čelu, već rekla da je u pitanju individualna odgovornost.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG