Dostupni linkovi

Niš: Propust vozača autobusa najverovatniji uzrok udesa


Mesto nesreće

Pet osoba je poginuo a više od 30 povređeno u sudaru voza i putničkog autobusa kod Niša. Sudar se dogodio oko 7.30 na pružnom prelazu u Donjem Međurovu.

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je da je po prvim informacijama, do sudara najverovatnije došlo zbog propusta vozača autobusa. Rebić je posle obilaska mesta saobraćajne nesreće i razgovora sa lekarima Кliničkog centra u Nišu u kome su povređeni hospitalizovani, kazao da će nadležno tužilaštvo i policija utvrditi sve okolnosti pod kojima je došlo do udesa kao i da će odgovorni biti procesuirani.

"U ovom trenutku imam informacije da je do saobraćajne nezgode, najverovatnije došlo usled propusta vozača autobusa. Istraga će utvrditi da li je tako. Ispitaće se da li je vozač ispunjavao psiho-fizičke uslove za upravljanje vozilom, a proverićemo i sve druge okolnosti koje su vezane za uslove puta", rekao je Rebić a preneo MUP.

Urgentni centar Kliničkog centra u Nišu je zbrinuo 33 povređenih u železničkoj nesreći, rečeno je RSE u toj zdravstvenoj ustanovi.

Ministar zdravlja u Vladi Srbije Zlatibor Lončar saopštio je da je u bolnici i dalje osmoro povređenih maloletnika, dok se lekari bore za život dvoje od njih. On je posetio neke od povređenih i uputio izraze saučešća porodicama stradalih.

Nesreća u Nišu
Nesreća u Nišu

Miodrag Jovanović, učenik Elektro-tehničke škole "Nikola Tesla", zadobio je povrede glave i noge u udesu. Za RSE je ubrzo nakon što mu je ukazana pomoć u niškom Urgentom centru ispričao:

„Samo sam čuo kada je udario voz i autobus se podelio na dva dela. Okolo sam video povređene drugare, izlazili su kroz prozore.“

Dimitrije Jovanović, otac jednog od povređenih, rekao nam je da su meštani i roditelji ranije prijavljivali pružni prelaz na kome se dogodila tragedija kao nebezbedan:

"Da su nam rekli, mi bi postavili neki branik", kazao nam je Jovanović.

Stevan, jedan od meštana kuća blizu mesta nesreće, dao je RSE sličnu izjavu:

"Ovo se dešavalo i ranije. Stradala su putnička kola. Pisali smo i peticiju da se postavi rampa ili neko signalno osvetljenje. Međutim, od toga nije bilo ništa.“

Direktor Medija centra Infrastrukutra Železnica Srbije Nenad Stanisavljević izjavio je da će železnički saobraćaj na prelazu Donje Međurovo biti uspostavljen do 19 časova, a da će se posle završetka kompletne istrage znati tačan uzrok nesreće.

Stanisavljević je za agenciju Beta kazao da je železnička komisija obišla mesto nesreće, da je utvrdila da je "putni prelaz bio propisno obeležen znacima vertikalne drumske signalizacije i da je vidljivost na putnom prelazu bila dobra".

"Infrastrukutra Železnice Srbije izražava veliko žaljenje zbog nesreće i saučešće porodicama poginulih", rekao je Stanisavljević.

XS
SM
MD
LG