Dostupni linkovi

Šolc traži od bivšeg kancelara Šredera da prekine poslovne veze sa Rusijom


Putin (desno) grli Šredera (levo) na otvaranju Svetskog prvenstva u fudbalu 2018. na stadionu Lužnjiki, 14. jun.

Nemački kancelar Olaf Šolc tražio je 3. marta od bivšeg kancelara Gerharda Šredera da podnese ostavku na svoje funkcije u ruskim državnim kompanijama.

Šreder (77) se smatra dugogodišnjim prijateljom ruskog predsednika Vladimira Putina što je dovelo do mnogih kritika u Nemačkoj, posebno otkako je Rusija napala Ukrajinu prošle nedelje.

Šreder je predsednik nadzornog odbora ruske državne energetske kompanije Rosnjeft, a ima vodeće pozicije u kontroverznim projektima gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2 koji imaju za cilj da ruski gas dopremaju direktno u Nemačku, zaobilazeći Ukrajinu. On bi uz to trebalo da preuzme funkciju u Nadzornom odboru Gazproma, ruske multinacionalne energetske korporacije u većinskom državnom vlasništvu.

"Moj savet Gerhardu Šrederu je da se ipak povuče s tih funkcija", rekao je Šolc na televiziji ZDF, prenosi nemačka novinska agencija DPA.

Šolc je naglasio da Šrederove veze sa ruskim kompanijama nisu privatna stvar pošto je on bivši kancelar.

Šreder koji je bio kancelar Nemačke od 1998. do 2005. i član je Socijaldemokrata, baš kao i sadašnji kancelar Šolc, dugo je kritikovan zbog svojih bliskih veza s Rusijom.

U četvrtak su lideri nemačkih Socijaldemokrata, Lars Klingbeil i Saskia Esken, rekli da su napisali pismo u kojem su pozvali Šredera da podnese ostavku na svoje funkcije u ruskim državnim kompanijama.

Iako je jaka saveznica SAD i članica NATO-a, Nemačka je takođe pokušavala da održi dobre veze s Moskvom, vođena poslovnim interesima i energetskim potrebama Nemačke.

Ali ranije ove nedelje, Šolc je rekao da ruska invazija na Ukrajinu zahteva dramatično drugačiji odgovor Nemačke nego u prošlosti i najavio da će zemlja poslati protivtenkovsko oružje i rakete zemlja-vazduh Ukrajini. Ta zapanjujuća odluka - odustajanje od dugotrajnog odbijanja Nemačke da izvozi oružje u zone sukoba, smatra se ništa manje nego istorijskim raskidom sa spoljnom politikom te zemlje posle Drugog svetskog rata.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG