Dostupni linkovi

Berlin šalje Kijevu protivvazdušne rakete sovjetske proizvodnje


Pripadnici ukrajinskih vojnih snaga tovare kamion raketama američke proizvodnje FIM-92 Stinger, aerodrom Borispil u Kijevu, 13. februar 2022.
Pripadnici ukrajinskih vojnih snaga tovare kamion raketama američke proizvodnje FIM-92 Stinger, aerodrom Borispil u Kijevu, 13. februar 2022.

Nemačka je odlučila da poveća isporuku oružja Ukrajini u ratu i šalje joj dodatnih 2.700 protivvazdušnih raketa, koje su sovjetske proizvodnje.

Berlin je odobrio dodatnu podršku Ukrajini, rekao je za AFP vladin izvor, govoreći o raketama Strela koje potiču iz zaliha vojske bivše komunističke istočne Nemačke.

Te zalihe dobijene od Sovjetskog Saveza su uključene u zalihe nemačke vojske Bundesvera posle nemačke reunifikacije 1990. godine tako da su više od 30 godina stare.

Pored toga nemačko Ministarstvo odbrane poslednjih dana je poslalo Kijevu 18.000 dodatnih vojnih šlemova, pored 5.000 već poslatih.

Berlin je 26. februara već odobrio slanje Ukrajini 500 protivvazdušnih raketa tipa Stinger, protivtenkovskih raketnih bacača i devet haubica, što je već stiglo u Ukrajinu. Haubice su takođe sovjetske proizvodnje.

To što Nemačka koristi oružje sovjetske proizvodnje da ga šalje u pomoć Ukrajini, uzimajući ga iz oružanih rezervi istočne Nemačke tema je polemike poslednjih nedelja.

Odluka Berlina da pošalje oružje Ukrajini predstavlja preokret u nemačkoj posleratnoj politici pošto je zemlja ranije uvek zabranjivala zbog svoje istorije pod nacizmom da izvozi ubitačno oružje u zone konflikta.

Berlin je takođe objavio da znatno povećava svoju vojnu potrošnju, da odmah oslobađa 100 milijardi evra da modernizuje vojsku i povećava budžet za odbranu za naredne godine na više od dva odsto.

XS
SM
MD
LG