Dostupni linkovi

Otkazano 1.100 letova zbog štrajka obezbeđenja na nemačkim aerodromima


Putnici čekaju u redu da se raspitaju za alternativne letove na aerodormu u Frankfurtu, 1. februar 2024.
Putnici čekaju u redu da se raspitaju za alternativne letove na aerodormu u Frankfurtu, 1. februar 2024.

Desetine hiljada putnika koji su planirali da putuju avionom ostale su na zemlji u četvrtak zbog štrajka aerodromskih obezbeđenja širom Nemačke, u poslednjem protestu radnika koji je pogodio najveću evropsku privredu.

Najmanje 1.100 letova otkazano je na 11 aerodroma, uključujući Frankfurt koji je najprometnija vazdušna luka u zemlji, kao i u prestonici Berlinu, saopštila je federacija nemačkih aerodroma ADV.

Na aerodromu u Frankfurtu, 310 od 1.120 dolaznih i odlaznih letova je otkazano, mada bi tokom dana moglo biti najavljena i druga otkazivanja, rekao je za AFP portparol operatera aerodroma Fraport.

Berlinski aerodrom saopštio je da u četvrtak neće biti letova s terminala koji u proseku dnevno opslužuju oko 50.000 putnika.

Ostali aerodromi pogođeni štrajkom sindikata Verdi su Hamburg, Bremen, Hanover, Keln, Dizeldorf, Lajpcig, Drezden, Erfurt i Štutgart.

Aerodromi u Bavarskoj, uključujući Minhen, koji je drugi najprometniji iza Frankfurta, nisu zahvaćeni štrajkom.

Tri runde radnih pregovora nisu donele dogovor o platama za oko 25.000 radnika obezbeđenja. Verdi traži povišicu za 2,80 evra po satu za sve zaposlene i bonuse za prekovremeni rad koji će početi od prvog dodatnog sata. Trenutno se za početnu platu u poslovima obezbeđenja na aerodromima obračunava satnica od 20,60 evra po satu.

Udruženje poslodavaca kaže da je ponudilo povišicu od četiri odsto ove godine i tri odsto sledeće godine, kao i ustupke kada se uvedu bonusi za prekovremeni rad. Pregovori bi trebalo da se nastave 6. februara.

Šef Verdija Frank Verneke (Werneke) rekao je da su uslovi rada u ovim oblastima "toliko katastrofalni da ljudi žele malo olakšanja".

Nemačku je poslednjih nedelja pogodio talas štrajkova.

Prošle nedelje, mašinovođe su organizovale petodnevni štrajk, njihov najduži dosad, ali i četvrti od novembra.

Verdi je pozvao na štrajk javnog prevoza širom zemlje za petak, koji će dovesti do zastoja autobusa, tramvaja i podzemnih usluga.

Izvori: AFP, AP, DPA

XS
SM
MD
LG