Dostupni linkovi

Dopisnik RSE iz Brisela: Beograd i Priština nisu postigli dogovor


Šefovi pregovaračkih timova Beograda i Prištine, Borko Stefanović i Edita Tahiri sa posrednikom EU u dijalogu Robertom Kuperom
Šefovi pregovaračkih timova Beograda i Prištine, Borko Stefanović i Edita Tahiri sa posrednikom EU u dijalogu Robertom Kuperom
Pregovori Beograda i Prištine završili su se u četvrtak oko ponoći, bez postignutog dogovora.

Kako javlja dopisnik RSE iz Brisela, Rikard Jozwiak, pozivajući se na izvore bliske EU, šefovi pregovaračkih timova Prištine i Beograda, Edita Tahiri i Borko Stefanović, su napravili mali korak napred kad je u pitanju upravljanje prelazima, ali nedovoljno da bi imali konačan dogovor.

“Posrednik EU Robert Cooper je faktički prekinuo razgovore obzirom da je bilo vidljivo da ni do kakvog zaključka neće doći. On će u petak ujutru izvestiti sve ambasadore zemalja članica EU o tome dokle se stiglo u pregovorima. Postoji šansa da se dijalog nastavi u petak obzirom da Tahiri i Stefanoić imaju kasne letove za Prištinu i Beograd”, kaže Jozwiak.

Borislav Stefanović je, nakon što nije bilo zvaničnog zajedničkog obraćanja posle prekida dijaloga u Briselu, dao izjavu medijima u petak ujutro i potvrdio da nisu postignuti nikakvi konačni rezultati, ”iako je došlo do izvesnog približavanja stavova o rešenju za prelaze i regionalno predstavljanje Kosova.”

Stefanović je novinarima rekao da je ostalo nekoliko stvari da se reši i da je do izvesnog napretka došlo po pitanju primene dosad postignutih dogovora.

Postignut je dogovor da se na sertifikate za prelazak između Kosova i Srbije ne stavljaju nikakava državna obeležja, objasnio je Stefanović i dodao da je u suštini reč o potvrdama za lična dokumenta.

Šef srpskog pregovaračkog tima podvukao je da problemi i dalje postoje kada je reče o prelazima jer "prištinska strana i dalje uporno insistira na državnim simbolima, i to čini i kada su u pitanju predlozi za regionalno predstavljanje Prištine".

On je naveo da su predstavnici Prištine čak tražili da se prelazi "zacementiraju kao državni prelazi".

Stefanović je rekao da je u novoj rundi pregovora s Prištinom delegacija Beograda u Briselu nastupila s više konkretnih predloga, ali da oni, zasad, nisu naišli na prihvatanje druge strane. Napomenuo je da je beogradski tim spreman na dalji dijalog, ali da ne može reći kada će do toga doći.

Kako javlja dopisnik RSE iz Brisela, postoji mogućnost da se šefovi pregovaračkih timova Prištine i Beograda vrate u Brisel za vikend za pregovarački sto kako bi još jednom pokušali da ostvare napredak pre sastanka šefova diplomatija zemalja članica EU 5. decembra kada će najverovatnije biti doneta odluka o tome da li Srbija dobija status kandidata.
XS
SM
MD
LG