Dostupni linkovi

U zagrebačkoj Tesla štednoj banci odbacuju medijska prozivanja o krizi banke i nestručnosti kadrova, i kažu kako su tempirana baš pred skupštinu banke u petak. Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa upozorilo je da je Milorad Pupovac kao predsjednik Nadzornog odbora te banke u sukobu interesa, ali Pupovac odgovara da je to možda formalno točno, ali da on ne pogoduje nikome, nego pomaže povratnicima.

Tesla štedna banka, osnovana kako bi financijski pratila projekte u povratničkim sredinama u Hrvatskoj, a usto bila i kanal za ulaz srpskog kapitala u Hrvatsku, nikako da zaplovi mirnijim vodama.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv predsjednika i jedinog člana Nadzornog odbora banke Milorada Pupovca jer je u sukobu interesa.

Naime, zakon brani da netko tko je dužnosnik – a Pupovac je saborski zastupnik srpske manjine i predsjednik parlamentarnog Odbora za vanjsku politiku - bude i u nadzornim odborima.

"Po podacima iz imovinske kartice i iz sudskog registra proizlazi da je Pupovac predsjednik Nadzornog odbora trgovačkog društva Tesla štedna banka, što je u suprotnosti s člankom 14. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, jer prema tom Zakonu dužnosnici ne mogu biti članovi uprava i nadzornih odbora trgovačkih društava“, upozorila je na sjednici Povjerenstva njegova predsjednica Dalija Orešković.

Potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Pupovac u izjavi za naš radio pozdravlja rad Povjerenstva, kaže kako se možda formalno i radi o sukobu interesa, ali da on i u Tesla štednoj banci radi ono isto što radi kao političar i manjinski aktivist.

Milorad Pupovac
Milorad Pupovac
"Ono što sam radio dvadeset i nešto godina radim i sada, i banku smo zbog toga i formirali. Nismo je formirali da bismo imali neku vrstu profita, pogotovo nisam se uključio da bih ja lično imao neku vrstu zarade ili da bih pogodovao bilo kome drugome, nego - u skladu sa hrvatskim zakonom, hrvatskom politikom i hrvatskim Ustavom – ljudima koji su u nemogućem položaju, ljudima koji su zaboravljeni od svih nastojimo pomoći stvaranjem jednog financijskog mehanizma i nastojimo im učiniti bližima one mogućnosti koje im druge banke i druge financijske institucije ne omogućavaju“, tvrdi Pupovac.

U petak je održana i redovita godišnja skupština Tesla štedne banke, a – da li slučajno – u medijima su se pojavili napisi kako je banka u velikim problemima, kako se bavila problematičnim plasmanima i kako nije jasno što Pupovac kao lingvist po struci radi na čelu Nadzornog odbora, a od Hrvatske narodne banke traži se da istraži kao je do svega toga moglo doći.

Predsjednik Uprave Tesla štedne banke Zvonko Agičić u izjavi za naš radio kaže kako banka ima problema jer nije sakupljeno dovoljno kapitala, kako će srbijanski državni fondovi izići iz vlasništva i da je ulazak novog europskog partnera u većinsko vlasništvo banke - u toku.

"Žao mi je što mediji objavljuju netočne informacije koje očito imaju za cilj – naštetiti samoj banci. Banka normalno i redovno posluje, zainteresirani investitor je prije desetak dana uputio Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) zahtjev za stjecanje kvalificiranog udjela i vjerujemo da će proces dobivanja suglasnosti HNB-a završiti u sljedećih mjesec ili dva", kaže Agičić.

Navodni dioničari Tesla štedne banke koji potpisuju pritužbe Hrvatskoj narodnoj banci su anonimni, kažu u banci, a oni nemaju nikakvih pritužbi s imenom i prezimenom. Jesu li se ovi medijski napadi slučajno baš ovih dana pojavili u medijima, pitali smo i Pupovca:

„Pa, ne vjerujem da je slučajno jer napisi uvijek dolaze iz istih izvora – više ili manje – dakle onih koji bilo protiv banke bilo protiv mene žele u javnost uvesti neku vrstu kompromitirajućih informacija, koji žele osujetiti proces dokapitalizacije i potpune konsolidacije Tesla štedne banke i na taj način žele otežati proces koji i inače nije jednostavan", kaže Pupovac.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG