Dostupni linkovi

Europski partner novi većinski vlasnik Tesla banke?


Tesla banka na zagrebačkom Kennedyjevom trgu
Tesla banka na zagrebačkom Kennedyjevom trgu
Zagrebačka Tesla banka ima problema, ali pred potpisivanjem je ulazak stranog partnera koji je pristao na nastavak misije te banke, kažu u Tesla banci povodom negativnih napisa u jednom hrvatskom dnevnom listu. Za sada većinski udio u toj banci imaju Pokrajina Vojvodina i Republika Srbija.

Dosadašnji većinski vlasnici Vojvodina i Srbija u drugi plan, novi strateški investitor kao većinski vlasnik u prvi plan – to je scenarij za spas prve srpske banke u Hrvatskoj, zagrebačke Tesla banke, koji bi – ako sve bude išlo predviđenim tempom - za otprilike dva mjeseca mogao biti finaliziran. Polemike o radu te banke vodile su se prethodnih tjedana po medijima u Srbiji, a u srijedu je i jedan tiražni hrvatski dnevni list upozorio da je Tesla banka od planiranih 120 milijuna kuna (oko 16 milijuna eura) kapitala uspjela skupiti tek 37 milijuna, da su aktualno troškovi održavanja hladnog pogona banke veći od prihoda, i da je banka u ozbiljnim problemima.
Zvonko Agičić
Zvonko Agičić

„Bankarstvo je izuzetno osjetljiva materija i ovakvi senzacionalistički i neutemeljeni tekstovi doista nisu potrebni, pogotovo u situaciji kada pregovaramo sa strateškim investitorom,“ kaže za RSE predsjednik Uprave Tesla banke Zvonko Agičić.

„Mi vjerujemo da će proces usuglašavanja svih uvjeta završiti u sljedećih desetak dana i da će u sljedećih mjesec ili najkasnije dva mjeseca taj proces biti završen, a to uključuje i formalnu suglasnost Hrvatske narodne banke na stjecanje kvalificiranog udjela od strane potencijalnog investitora.“

Inače, kvalificirani udjel je deset ili više posto dionica neke banke. Koji će biti položaj dosadašnjih većinskih vlasnika – fondova Pokrajine Vojvodine i Republike Srbije?

„U slučaju da ova transakcije bude odobrena od strane Hrvatske narodne banke, novi investitor bi postao većinski vlasnik, prema tome – u bilo kojoj formi ili postotku ti fondovi da ostanu – oni više ne bi bili većinski vlasnici Tesla banke“, pojašnjava Zvonko Agičić.

Jedini član Nadzornog odbora Tesla banke i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac potvrdio je u izjavi za RSE da je zbog ograničenja temeljnog kapitala banka došla u situaciju da su troškovi hladnog pogona banke, koja sada zapošljava 17 ljudi, veći od njenih prihoda. Govoreći o napadima na banku, on podsjeća kakom je Tesla banka jedan od rijetkih funkcionalnih i plemenitih projekata kada se radi o razvoju povratničkih sredina i prekograničnoj suradnji Hrvatske i Srbije, koja je međutim u daljnjoj dokapitalizaciji naišla na poteškoće.

„Poteškoće koje su pojedine političke grupacije u Srbiji nastojale iskoristiti za unutarnjepolitičke obračune u Srbiji, a slično to čine i pojedine nepolitičke grupacije u Republici Hrvatskoj koje zapravo Tesla štedna banka ne zanima, već nastoje što je moguće više negativnosti povezati s mojim imenom i s nastojanjima koja smo mi u tom pogledu radili.“

Naši sugovornici nisu željeli otkriti otkud dolazi potencijalni novi investitor, jer ih na to obavezuje potpisani sporazum o namjeravanom stjecanju dionca Tesla banke od strane tog investitora, ali Pupovac nam je otkrio kako se radi o europskom kapitalu koji je zainteresiran za investiranje u Hrvatskoj i koji je prihvatio da se u programu banke zadrži i dosadašnji razvojni program Tesla banke, zbog kojeg je ona i osnovana.
XS
SM
MD
LG