Dostupni linkovi

Nemački Zeleni popularniji od Šolcovog SPD-a


Analena Berbok, koopredsedavajuća Zelenih i šefica nemačke diplomatije, i Olaf Šolc, jedan od čelnika socijaldemokrata i kancelar
Analena Berbok, koopredsedavajuća Zelenih i šefica nemačke diplomatije, i Olaf Šolc, jedan od čelnika socijaldemokrata i kancelar

Nemački Zeleni su ostvarili najbolji rejting ikada u istraživanjima javnog mnjenja, pretekavši Socijaldemokrate (SPD) kancelara Olafa Šolca i tako vršeći pritisak na njega da pokaže odlučnije vođstvo.

Prema anketi koju je u petak objavio ZDF Politbarometar, podrška Zelenima dostigla je 24 odsto, u odnosu na 14,8 procenata koliko su osvojili na saveznim izborima u septembru, dok je SPD pao na 22 odsto sa 26 procenata u vreme izlaska građana na birališta.

Anketa je pokazala da su konzervativci bivše kancelarke Angele Merkel, koji su ovog meseca pobedili na izborima u dve regije, najjača stranka sa 26 odsto.

Rezultati ovog istraživanja, u kombinaciji sa porazom SPD-a na izborima u nedelju u Severnoj Rajni-Vestfaliji (NRV), najmnogoljudnijoj nemačkoj državi, vrši veliki pritisak na kancelara posle samo pet meseci na funkciji.

Uspon Zelenih, koji su imali ključnu ulogu u pregovorima o saveznoj koaliciji, delimično je posledica popularnosti bivših stranačkih lidera Roberta Habeka i Analene Berbok, koji su na prvom i drugom mestu po kvalitetu rada, prema oceni građana.

Oko tri četvrtine, odnosno 74 procenata ispitanika zadovoljno je angažmanom Berbokove kao šefice diplomatije, pre svega oko ukrajinske krize, dok 67 odsto smatra da Habek, ministar ekonomije, radi dobar posao.

Šolc, koji predvodi koaliciju sa Zelenima i liberalima FDP, našao se na trećem mestu, pokazalo je istraživanje, a samo polovina anketiranih ocenila je njegov odgovor na rat u Ukrajini pozitivnim.

On se okrenuo ka agresivnijoj spoljnoj politici kada je izbila ukrajinska kriza, najavljujući dramatičan porast vojne potrošnje.

Ali, Šolc se ovog meseca suočio sa kritikama u zemlji i inostranstvu, uključujući manje partnere u njegovoj koaliciji, da Nemačka nije uspela da predvodi napore Zapada u snabdevanju Ukrajine teškim naoružanjem. Pedeset osam odsto Nemaca je za slanje teškog naoružanja, dok je 34 procenata protiv, pokazalo je istraživanje.

Kampanja Zelenih na saveznim izborima fokusirala se na prelazak na više obnovljivih izvora energije, što se sada smatra još urgentijim jer Nemačka pokušava da smanji zavisnost od ruskih fosilnih goriva. Šezdeset četiri odsto ispitanika smatra da prelazak na obnovljie izvore energije ide presporo.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG