Dostupni linkovi

Scholz u Skoplju: Severna Makedonija da počne pregovore za članstvo u EU


Nemački kancelar Olaf Šolc i premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski u Skoplju, 11. jun 2022.
Nemački kancelar Olaf Šolc i premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski u Skoplju, 11. jun 2022.

Nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) je u Skoplju poručio da se zalaže da Severna Makedonija počne pregovore za članstvo u Evropskoj uniji.

U okviru jednodnevne zvanične posete glavnom gradu Severne Makedonije 11. juna, Šolc je rekao da je Zapadni Balkan za Nemačku od strateškog značaja i da se zalaže za prijem regiona u EU, a da to posebno važi za Severnu Makedoniju.

Nemački kancelar je u Skoplje stigao nakon Prištine i Beograda, a iz Skopje odlazi u Sofiju.

„Pre 20 godina, zemljama Zapadnog Balkana bila je obećana evropska perspektiva i sada je vreme da slede dela. Nemačka je ozbiljna u vezi evropskim integracijama regiona, ovo osobito važi za Severnu Makedoniju. Evropska unija je Severnoj Makedoniji dala obećanje, a zemlja je ispunila sve preduslove za početak pristupnih pregovora. Čudio sam se, oduševio sam se političkom snagom koja je omogućila da se dođe do dogovora sa Grčkom, zato i ostatak zadatka treba isto tako da nam uspe. Građani i Vlada Severne Makedonije su radili puno na tome i sada treba da uložimo sve naše napore za realizaciju“, rekao je Šolc na zajedničkoj pres-konferenciji sa makedonskim premijerom Dimitrom Kovačevskim u Vladi u Skoplju.

Šolc je naglasio da pregovori za članstvo S. Makedonije u EU, obećani pre dve godine, treba da počnu i da će se lično založiti da se desi sledeći korak. On se zahvalio S. Makedoniji što prati pozicije i mere EU prema Rusiji zbog invazije prema Ukrajini.
Šolc je ohrabrio makedonske vlasti da produže sa reformama.

„Što brže napredujete, to će brže napredovati i pristupni pregovori, kada budu počeli“, rekao je on.

Nemačka ja najveći trgovinski partner Severne Makedonije, a trgovska razmena među ove dve zemlje je u 2021. bila više od 4,2 milijardi evra.

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel je posetila tadašnju Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju u septembru 2018. godine, uoči referenduma za promenu imena u Severna Makedonija, zbog dogovora sa Grčkom.

Samit EU – Zapadni Balkan treba da se održi 23. juna, a na njemu treba da se donese odluka da li će Severna Makedonija dobiti datum za početak pregovora za članstvo.
Bugarska blokira početak pregovora, tvrdeći da S. Makedonija krade bugarsku istoriju i da makedonski jezik ne postoji, već da je dijalekt bugarskog jezika.

Mali su izgledi da će Bugarska povući veto, imajući u vidu da je stranka „Ima takav narod” izašla iz vladajuče koalicije premijera Kirila Petkova, i da je jedan od razloga upravo S. Makedonija. Bez ove stranke, Vlada Petkova nema većinu u bugarskom parlamentu.

Makedonski premijer Dimitar Kovačevski je rekao da želi da dođe do rešenja sa Bugarskom, ali to treba da želi i Sofija.

„Ni u jednom trenutku nismo instrumentalizovali ovo pitanje i nismo ga politizovali zbog dnevnih političkih poena i vođenja unutrašnje politike u zemlji. Sasvim suprotno tome, u Bugarskoj je ovo pitanje bilo izdignuto na nivo unutrašnje politike, često je bilo jednostrano instrumentalizovano i politizirano, šta nije dobro”, rekao je Kovačevski.

U delegaciji Šolca su najviši državni savetnici za spoljnu i unutrašnju politiku, ekonomiju, finansije i evropsku politiku, kao i novoizabrani specijalni poslanik Savezne vlade Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin.

XS
SM
MD
LG