Dostupni linkovi

Nelson i Dodik o provođenju reformi i izgradnji povjerenja


Eric George Nelson i Milorad Dodik

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson razgovarao je danas s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom o važnosti stavljanja reformi, borbe protiv korupcije i izgradnji međusobnog povjerenja u fokus agende koja će osigurati sigurnost, ekonomski rast i prilike za sve bez diskriminacije.

Kako je navedeno na zvaničnom Twitter profilu Ambasade u BiH, od toga će korist imati svi građani te zemlje.

Stava su da neuspjeh u provođenju prijeko potrebnih reformi, kao i društvene podjele sprječavaju sve u BiH da ostvare potencijal.

Sastanak dolazi nekoliko dana nakon što je predsjednik SAD Joe Biden potpisao izvršnu naredbu kojom se produžavaju sankcije osobama na američkoj crnoj listi.

Na toj listi iz BiH se nalaze Milorad Dodik, Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH i Amir Zukić, bivši generalni sekretar Stranke demokratske akcije.

Uz link koji podsjeća na produženje sankcije iz Ambasade navode: "SAD se zalažu za promociju demokratije, transparentnosti i odgovornosti u BiH i širom Zapadnog Balkana, u skladu sa standardima koje zemlje u regiji moraju ispuniti kako bi napredovale na svom evropskom putu.”

Dodiku su sankcije uvedene 2017. godine zbog nepoštivanja odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o zabrani organizovanja referenduma.

XS
SM
MD
LG