Dostupni linkovi

Ambasada SAD u BiH za RSE: Sankcije osobama na crnoj listi ostaju na snazi


Na crnoj listi SAD iz BiH se nalaze Milorad Dodik, Nikola Špirić i Amir Zukić
Na crnoj listi SAD iz BiH se nalaze Milorad Dodik, Nikola Špirić i Amir Zukić

Sankcije za osobe koje su bile na listi Sjedinjenih Američkih Država ostaju na snazi, navodi se u odgovoru Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini za Radio Slobodna Evropa (RSE), nakon što je američki predsjednik Joe Biden proširio 8. juna opseg vanrednih mjera za države Zapadnog Balkana proglašenih odlukom iz 2001. godine, kao i kriterije za uvođenje američkih sankcija.

Iz Ambasade SAD-a u BiH se ističe kako je ažuriranje zasnovano na želji da se unaprijedi režim sankcija kako bi se u obzir uzeli važni događaji na regionalnom nivou, poput Prespanskog sporazuma iz 2018. godine, te Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove.

“Da bi se na najbolji način djelovalo protiv regionalno raširene mreže korupcije, nova Izvršna naredba (E.O.) eksplicitno definiše da region Zapadnog Balkana uključuje teritorij bivše SFRJ i Republike Albanije”, navodi se u pisanom odgovoru za RSE.

Dodaju kako je predsjednik SAD potpisao novu Izvršnu naredbu kojom se dopunjava i unapređuje postojeći okvir nacionalne vanredne situacije definisan Izvršnom naredbom od 26. juna 2001. godine i Izvršnom naredbom od 28. maja 2003. godine, koje se odnose na Zapadni Balkan, te proširuju kriteriji za uvrštavanje na listu za sankcije.

Na crnoj listi SAD iz BiH se nalaze Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH i Amir Zukić, bivši generalni sekretar Stranke demokratske akcije.

Dodiku su sankcije uvedene 2017. godine zbog nepoštivanja odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o zabrani organizovanja referenduma.

Nikola Špirić stavljen je na crnu listu Sjedinjenih Država 2018. godine zbog umiješanosti u značajnu korupciju. Amir Zukić također se nalazi na crnoj listi SAD zbog koruptivnih radnji.

Iz Ambasade SAD u BiH se u odgovoru za RSE navodi da Sjedinjene Države smatraju sankcije važnim sredstvom za djelovanje protiv korupcije i podrivanja stabilnosti.

“Nova Izvršna naredba osigurava efektivnost ovog načina djelovanja u suprostavljanju najozbiljnijim prijetnjama stabilnosti širom regiona, uključujući korupciju, postupke koji podrivaju demokratsku vlast i ozbiljno narušavanje ljudskih prava”, ističu iz Ambasade

Bijela kuća je prethodno saopštila da sankcije podrazumijevaju zabranu ulaska u Sjedinjene Američke Države i zamrzavanje imovine i finansija na teritoriji SAD.

Američkim građanima je zabranjeno da učestvuju u transakcijama sa licima koja su na listi sankcionisanih.

Ministarstvo finansija će, kako se navodi, u konsultacijama sa Stejt departmentom nastaviti da ažurira spisak pojedinaca koji su pod sankcijama.

Uredba o sankcijama je na snazi već 20 godina. Prvi put je ovu uredbu donio tadašnji predsjednik SAD Džordž Buš mlađi 2001. godine i od tada se sankcije redovno produžavaju.

XS
SM
MD
LG