Dostupni linkovi

Stotine Srba konkurisalo za posao u kosovskoj kancelariji


Glavni most u Mitrovici
Glavni most u Mitrovici
Nekoliko stotina Srba iz severnog dela Kosova konkurisalo je za 56 radna mesta u Administrativnoj kancelariji severne Mitrovice, koja će funkcionisati pri Vladi Republike Kosova. Upozorenja srpskih lidera u tom delu da će svako ko se zaposli u toj kancelariji biti kažnjen u skladu sa zakonima Srbije, nije sprečilo pojedine da rade za kosovske institucije. Kosovski analitičari ocenjuju da je ohrabrujuće što su Srbi na severu shvatili novu realnost, dok lideri Srba otvaranje kancelarije smatraju provokacijom.

Administrativna kancelarija severne Mitrovice radiće na uspostavljanju boljih usluga građanima severa Kosova. Ona će se sastojati od sedam odeljenja za nadzor i upravljanje malim grantovima, uslugama i infrastrukturnim projektima.

Činjenica da se na konkurs prijavilo oko 700 građana je jako ohrabrujuća i pokazuje da postoji poboljšanje situacije u severnom delu, ocenjuje stručnjak za bezbednost Naim Maloku. On dodaje da su građani na severu već počeli realnije da gledaju na novonastalu situaciju.

“Veoma je pozitivno to što se za nekoliko radnih mesta prijavilo oko 700 građana. To znači da je došlo do promene načina kako Srbi gledaju na kosovske institucije. To je pozitivno i za Vladu Kosova i za EULEX”, kazao je on.

Sa druge strane, Marko Jakšić, jedan od lidera Srba na severu smatra da je osnivanje Administrativne kancelarije u severnom delu Mitrovice nepotrebno. Po njemu, za Srbe koji žive u tom delu rade dve administracije, ona srpska i ona pod misijom UNMIK-a, te dodaje da je dodatna kancelarija Vlade Kosova nepoželjna.

“Mislim da je to više jedna provokacija imajući u vidu da je još na snazi sporazum Čović-Štajner i da je to jedan sporazum koji je Beograd potpisao sa UNMIK-om koji je i dan danas na snazi. Mislim da je odluka vlade u Prištini nelegitimna i nelegalna i nema pravo da ruši sporazum koji je pre 9 godina potpisan”, kaže Jakšić.

Pitanje bezbednosti

Sada se dovodi u pitanje bezbednost onih Srba koji budu radili u ovu kancelariju. Iz kosovskog Ministarstva za lokalnu samoupravu nisu mogli da nam odgovore kako će to pitanje biti rešeno, ali iz iskustva iz prošlosti, poznato je da strepnja kod tamošnjih Srba postoji, što pokazuje i činjenica da je nekoliko Srba moralo napustiti Opštinski pripremni tim Severna Mitrovica koji je delovao pod nadležnošću kosovskog Ministarstva za lokalnu samoupravu i Međunarodne civilne kancelarije.
Naim Maloku
Naim Maloku

Dodajmo da je prethodno tzv. Krizni štab opština na severu upozorio da će svako ko se zaposli u toj kancelariji odgovarati po zakonima Srbije, odnosno da će biti kažnjen u skladu sa zakonima Srbije.

Naim Maloku ipak smatra da bezbednosni mehanizmi Kosova moraju biti svesni i da se Srbima koji budu radili mora pružiti osećaj sigurnosti.

“Najodgovorniji su EULEX i KFOR da pruže bezbednost u tom delu, odnosno tim Srbima. Vlada Kosova trenutno ne može preuzeti sve odgovornosti u svoje ruke, kao ni Policija Kosova”, kaže Maloju.

Jakšić ipak ocenjuje da, bez obzira kakva će biti odluka Srba koji su konkurisali, neće doći do fizičkih pretnji.

“Ja ne verujem da će Srbi ovde na severu Kosova počiniti i fizičko i bilo kakvo nasilje prema nekom drugom”, kaže on.

Kancelarijom će upravljati izvršni direktor koga će imenovati Vlada Kosova i koji će imati iste odgovornosti i nadležnosti kao i gradonačelnici kosovskih opština.

Ona će obezbediti oko 80 novih radnih mesta i raspolagati budžetom u iznosu od oko 4 miliona evra godišnje za osnovne usluge i infrastrukturne projekte u severnoj Mitrovici.
XS
SM
MD
LG