Dostupni linkovi

Neizvjesnost školovanja u Americi


"Ne znamo kada ćemo moći da se vratimo u SAD-u. Ne znamo ni kakva će biti sigurno izmijenjana pravila zbog pandemije u mnogim oblastima", riječi su Asje Mijović, studentkinje Tafts Univerziteta (ilustrativna fotografija).
"Ne znamo kada ćemo moći da se vratimo u SAD-u. Ne znamo ni kakva će biti sigurno izmijenjana pravila zbog pandemije u mnogim oblastima", riječi su Asje Mijović, studentkinje Tafts Univerziteta (ilustrativna fotografija).

Kada imate sedamnaest godina i uspijete da dobijete jednogodišnju američku stipendiju za srednju školu - svijet je vaš, i ni ne slutite da ćete to jedinstveno iskustvo morati da okončate prije vremena, kaže Danilo Đurić, koji je treći razred srednje škole pohađao u Fort Vejnu, Indiana (SAD), kao stipendista FLEX programa američke Vlade.

Zbog širenja pandemije je, umjesto do sredine juna, ostao u svojoj američkoj školi do polovine aprila, kada se vratio u Crnu Goru.

"Kad sam saznao da gubim tih zadnjih par mjeseci, bio sam podosta razočaran, ali sam vidio i pozitivnu stranu toga: u sred svega što se dešava u cijelom svijetu, biću kući, sa svojom porodicom, u svojoj državi, gdje se čovjek osjeća najsigurnije", priča ovaj mladi Podgoričanin za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Za razliku od Danila, koji je imao priliku da prije povratka završi sve školske testove, mnogi srednjoškolci i studenti koji se obrazuju u SAD-u su nakon neplaniranog povratka kući morali da pohađaju virtuelna predavanja.

Kako je učiti uz izmijenjene uslove?

Asja Mijović, studentkinja Tafts (Tufts) Univerziteta, kaže da je to značilo i da često "mijenja dan za noć" zbog šestosatne vremenske razlike između Bostona i Podgorice.

Iako je gotovo cijeli proces predavanja i podrške inostranim studentima prebačen u virtuelni oblik, Asji je nedostajala prava univerzitetska atmosfera i direktni kontakt sa profesorima i studentima.

No, najveći izvor stresa je neizvjesnost, kaže.

"Ne znamo kada ćemo moći da se vratimo u SAD-u. Ne znamo ni kakva će biti sigurno izmijenjana pravila zbog pandemije u mnogim oblastima. To izaziva znatan stres, strah od svega, i utiče na sami proces učenja. Teško je skoncentrisati se na studije kad ima toliko drugih stvari o kojima moramo da brinemo", kaže Asja.

Kao odgovor na pandemiju COVID-a 19, Stejt Dipartment je privremeno suspendovao vizne usluge u svim američkim ambasadama i konzulatima, a od 20. marta su otkazani svi sastanci sa podnosiocima zahtjeva.

Predsjednik SAD-a Donald Tramp je 22. juna produžio obustavljanje viza radnicima i studentima iz inostranstva, koje je uvedeno 22. aprila, saopšteno je za RSE iz odjela za vize Ambasade SAD-a u Crnoj Gori.

Nema zvaničnih podataka o broju srednjoškolaca koji se obrazuju u SAD-u, dok je po brojkama Education USA (američke mreže centara za strane studente), prošle godine je bilo 112 studenata iz Crne Gore.

Ako odluka o neizdavanju viza potraje do kraja godine, kako je najavljeno, to će dovesti u pitanje obrazovanje onih koji se školuju u toj zemlji, a čija je viza istekla, ali i mladih koji su planirali da u SAD tek upišu srednju školu ili univerzitet.

Problem i za sezonski posao

A stopiranje viza je već pomrsilo konce i onima koji su planirali da ljeto iskoriste za sezonski posao u SAD-u, kaže za RSE Janko Bošković iz agencije Atic Plus, jedne od autorizovanih agencija za Work and Travel program.

Riječ je o programu za strane studente koji mogu da četiri mjeseca žive i rade u SAD-u, steknu radno iskustvo, usavrše jezik, putuju kroz tu zemlju i upoznaju američku kulturu. Prema riječima Boškovića, samo ove godine je bilo oko 350 zainteresovanih, sa kojima su početkom godine američki poslodavci obavili razgovore, stigle su radne dozvole i sve bilo spremno za izdavanje viza, kada se desio mart i zatvaranje ambasade zbog pandemije.

"Ima američkih sponzorskih agencija i imigracionih advokata koji su uložili tužbe zbog obustave izdavanja viza za strance, jer je ovo poremetilo ekonomiju za dosta američkih poslodavaca koji su planirali da zaposle studente. Nisu mogli da otvore svoje hotele, jer je tu u pitanju preko pola miliona sezonskih radnika koji nisu mogli doći u SAD", objašnjava Bošković i dodaje da je počelo "popuštanje" Trampovih mjera, poput ponovnog izdavanja viza za sezonske radnike sa Jamajke i Filipina.

Propali planovi

A kada se to desi i za građane Crne Gore, Milica Marković kaže da će biti među prvima koji će aplicirati za Work and Travel program.

"Planirala sam da idem ove godine, ali je zbog korone sve propalo", kaže ova studentkinja četvrte godine Fakulteta za biznis i turizam u Budvi. Prošlog ljeta je već bila u američkoj državi Mejn i radila kao hotelska sobarica i hostesa, ali kaže da se, osim sa zaradom, iz SAD-a vratila sa neprocjenjivim poslovnim i životnim iskustvom.

"Sigurno opet idem. Kad se nakon korone svijet vrati u normalu, vjerujem da ću biti prva osoba koja će aplicirati za vizu i sezonski posao", ne odustaje Milica.

Iz Ambasade SAD-a u Crnoj Gori je RSE saopšteno da za sada nema definisanog datuma kada će se nastaviti izdavanje studentskih viza, kao ni ostale vizne usluge. "Nastavićemo sa njima čim prije bude moguće", navode u Ambasadi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG